Prikazan dokumentarni  film „Marijanski zavjet za Domovinu “
Kategorija:
Vijesti

web-marijanski-zavjet„Marijanski zavjet za Domovinu“ zavjetno je hodočašća kojega organizira istoimena Bratovština od 2015., a koje traje 75 dana i dugo je 1.700 km. O njemu je snimljen dokumentarni film kojega je Bratovština predstavila u srijedu 5. srpnja u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu.

Film kroz iskustva sudionika i domaćina po mjestima prolaska, gledatelju pruža uvid u značaj i smisao zavjetnog hoda za Domovinu za  one koji su za vrijeme rata kao branitelji prošli tim putevima, one mlade koji žele dati svoj doprinos kroz zahvalnost, ali i molitvu za Domovinu kao i za sve one koji na taj način svojim uključivanjem u ovaj zavjet žele poslati poruku – volim svoju Domovinu, rečeno je na projekciji.

Članovi Bratovštine kazali su kako hodočasnici u rutama prolaze svim većim Marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine. Hodočašće su pokrenuli mladi i branitelji, a pridružili su im se i drugi vjernici iz cijele Domovine.  Sam hod spaja prirodne ljepote, turističku i kulturnu baštinu, tjelesnu aktivnost i duhovni sadržaj. U filmu su prikazani najzanimljiviji kadrovi zavjetnog puta kojega pješice hodočasnici prolaze. Također, govori o ideji i  realizaciji istoga, o susretu s Bogom,  o žrtvi i odricanju, ali ponajviše o Božjoj ljubavi, radosti i istinskoj duhovnoj ispunjenosti  koju su hodočasnici spoznali svatko osobno te kroz susret s drugim sudionicima, a koja je mnoge  trajno promijenila i međusobno povezala. Ono uz zajedništvo, simbolizira put iskupljenja, rehabilitacije, pronalaska smisla, čišćenja, zavjeta, obećanja i upoznavanja sebe, rekli su organizatori.

Film je snimljen uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Na kraju, podsjetili su da su vjernici na treće zavjetno hodočašće krenuli 10. lipnja iz Osijeka. Peti tjedan hodočašća, od 9. do 15. srpnja, hod u dužini od 160, 1 km  proći će rutom: Generalski stol Ogulin- Vrbovsko- Mrkopalj – Hreljin – Rijeka-  Drivenik  – Novi Vinodolski, dok će hodočašće završiti će 24. kolovoza u Dubrovniku, kazali su organizatori te pozvali Riječane da im se priključe na ovom jedinstvenom vjerničkom putovanju. Više o rutama kojima hodočasnici prolaze može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Marijanskog zavjeta za Domovinu.

 

 

Skip to content