Predstavljena uskrsna poruka nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

web-presicaU Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u ponedjeljak 10. travnja predstavljena je uskrsna poruka riječkog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ivana Devčića „Svjedoci uskrsnuća“. Poruku je predstavila  predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina – Kovačević, prof. Kazala je kako ista govori o svjedocima uskrsnuća koji su živjeli u vremenu Isusove muke, smrti i uskrsnuća, ali i svjedocima uskrsnuća u svakom vremenu nakon Isusova uskrsnuća, tako i našem.

„Vjera je za Isusa temeljna pretpostavka da bi nas on, ne samo uskrisio, nego i da bismo već u ovom životu mogli od njega primiti bilo koji dar… Najveći i najpotrebniji dar koji nam Isus u ovome životu može dati, ako mu vjerujemo, upravo je naše uskrsnuće već sada. Dakako, riječ je ne o uskrsnuću od mrtvih nego o duhovnom uskrsnuću. Upravo je to prvi dar koji je Isus podario svojim prvim učenicima, a zatim i svima koji mu pristupaju s vjerom“, piše nadbiskup u poruci i pri tome naglašava da se to što se dogodilo prvim Isusovim učenicima u susretu s njim uskrslim ponavlja tijekom cijele povijesti. Rukavina Kovačević je istaknula da je taj dio poruke upućen svakom bogotražitelju koji se istinski želi susresti s uskrslim i živim Isusom Kristom. „Nadbiskup Devčić vrlo jasno kaže gdje je moguće i danas, nakon 2000 godina, ponovo sresti Isusa: ‘… on je kao takav prisutan u svakoj euharistiji i u svakoj riječi Svetoga pisma’… Za prve učenike i one koji su u povijesti susreli uskrslog Isusa svaki je kraj zapravo prilika za novi, bolji početak. Na to želi ukazati i nadbiskup u završnom dijelu svoje poruke kada kaže: ‘Prvi su Isusovi učenici bili toga duboko svjesni, zato se nisu umarali neustrašivo naviještati i dosljedno životom svjedočiti da je on doista uskrsnuo od mrtvih i da će svi koji u njega vjeruju već u ovome životu duhovno uskrsnuti, a poslije smrti, u posljednji dan, i tjelesno ustati na preobraženi život koji više nikad neće prestati’. Dakle, s kojima se uskrsli Isus susretne, ti se iz tog susreta ne vraćaju u životnu svakodnevnicu nepromijenjeni…“

Na kraju je, apostrofirajući riječkog nadbiskupa,  kazala da mons. dr. Devčić  postavlja pitanje: »Prvi naraštaj Isusovih učenika i mnogi poslije njih ozbiljno su shvatili tu zadaću koju im je povjerio Učitelj i svojski se trudili izvršiti je. A mi?« Prava aktualizacija ove uskrsne poruke započinje našim iskrenim odgovorom na ovo središnje pitanje. Univerzalnog odgovora nema, izdvojila je Rukavina – Kovačević. Poruka nadbiskupa Devčića može se pročitati u mjesečniku „Zvona“ te na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

Na konferenciji je predstavljeno i jubilarno 500. izdanje mjesečnika za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije „Zvona“. Jubilarni broj doživio je ‘kozmetičke zahvate’, ali i nove rubrike, a dobar dio 500. broja u slavljeničkom tonu donosi tekstove o povijesti ovog, za mjesnu Crkvu, važnog mjesečnika.

Ovom prigodom,  a ispred Ureda za mlade Riječke nadbiskupije Anamarija Antunović, izvijestila je o pripremama riječke mladeži za odlazak na 10. susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 29. i 30. travnja održati u Vukovaru pod geslom: „Krist, nada naša“. Uz 30 tisuća najavljenih mladih koji će sudjelovati na susretu, iz Riječke nadbiskupije u Herojski grad uputiti će se 754 sudionika.

Na kraju konferencije za novinare riječki nadbiskup je uputio uskrsnu čestitku, ne samo katolicima, nego i pravoslavcima budući da se Uskrs prema julijanskom kalendaru ove godine slavi 16. travnja.

Skip to content