Predstavljena nova knjiga doc. dr. sc. Nikole Vranješa
Kategorija:
Vijesti

web-v1U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u utorak, 4. travnja predstavljena je nova knjiga profesora Katoličko – bogoslovnog fakulteta u Rijeci i župnika župe sv. Jurja mučenika na Gornjoj Drenovi doc.dr. sc. Nikole Vranješa „ Za novi život u Kristu. Prilozi pastoralu sakramenata“.

Moderatorica predstavljanja knjige bila je doc. dr. Mirjana Pinezić. O djelu su govorili recenzenti knjige doc. dr. sc. Richard Pavlić i dr. sc. Mario Tomljanović. Događaju su nazočili riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić i riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović.

O pastoralnoj tematici knjige govorio je  doc. dr. sc. Richard Pavlić. Pohvalio je knjigu i rekao kako je spoj teorije i prakse i da je vidljivo iskustvo autora u pastoralu. Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja koja slijedi klasičan put od sedam sakramenata koje možemo podijeliti u tri grupe: sakramenti kršćanske inicijacije, sakramenti ozdravljenja  te sakramenti služenja. Također,djelo  dotiče problem koji je muka svakom pastoralcu – formalizam od strane vjernika, a možda i od strane poslužitelja, rekao je Pavlić dodajući kako autor ne daje recepte, već promišlja, propituje i daje nove perspektive pastorala te ističe da je župna zajednica jedna od glavnih čimbenika kateheze.

„Autorovo stručno teološko – pastoralno promišljanje sakramenata otvara mogućnost za interdisciplinarno proširenje ovih tema. Knjiga je namijenjena svima koji su na bilo koji način uključeni u pastoral. širem krugu čitatelja, a osobito pastoralnim djelatnicima, svećenicima, vjeroučiteljima i studentima. „ Na kraju je zaključio kako knjiga  predstavlja dobar spoj teorije i prakse i otkriva autorovu originalnost i stručnost na polju teološko – pastoralne refleksije iza koje stoji ozbiljna pastoralna zauzetost.

Dr. sc. Mario Tomljanović osvrnuo se na duhovno – psihološki aspekt knjige. „Ako uđemo u duhovnu dimenziju naslova, ne ulazimo samo u neku čudnovatu duhovnost, nego ulazimo u egzistenciju svakoga kršćanina. Od sakramenta se živi, sakrament je život. Žao nam je kad čujemo različite isprike vjernika jer u dubini svoga srca vjeruješ da od sakramenta imaš život. Zato je ovaj naslov jako dobar, ali osobito ako uđemo u sva poglavlja knjige.“

web-v2Govoreći o svetom redu o kojemu je riječ u šestom poglavlju Sveti redu u službi novoga života, Tomljanović je kazao da autor ističe svećenika u odnosu prema Bogu, Crkvi i ljudima kojima je on postavljen po službi. „Kriza svećeničkog identiteta je ona kriza koja se ponekad čak i od samog svećenika koji je u krizi ne prepoznaje. To je već jedna patologija jer slobodnoga stanja, nema onog umovanja da ja mogu reći da se moram odlučiti. Jako dobro jest što sam autor spominje jedan pojam koji možda našoj literaturi i nije toliko poznat, a to je ‘burn out’. To bi mogli prevesti kao sagorijevanje, izgaranje kao finija i duhovnija riječ. Približavajući se ovom pojmu, pitamo se kada možemo izgorjeti. Kada nam je svega dosta, kada ne znamo više kako naprijed, kojim putem krenuti i u toj cijeloj situaciji ne znam kojim putem krenuti. Što odabirem? Odabirem uvijek onu krivu situaciju i odem krivim smjerom. Zašto? Jer ne vidim jedinu pravu Istinu, jedini pravi put. Laži je uvijek puno, ali samo jedna je Istina. U tim trenucima moramo se samo obratiti jednom – Istini. Nitko se ne koncentrira na evanđeosku poruku koju nam svećenik govori i koju nam treba proširiti.“ Dodao je da Vranješ o sakramentu svetoga reda govori kao o procesu zrelosti – upoznati, učiti, tragati i razvijati koje nas vodi prema svjetlu.

Kao najteže poglavlje izdvojio je „Ženidba u službi života. Najteže poglavlje u ovim korisnom dijelu“. Autor citirajući podvlači najaktualnije nauke učiteljstva crkve, pobliže upoznaje čitatelja sa suvremenom krizom obitelji te nudi izlaz iz iste po življenju jasne duhovnosti u braku i obitelji, rekao je Tomljanović. Između ostaloga izdvojio je točke autorovog promišljanja:  predati sebe – kontekst žrtvovanja te  nadati se – bračni drugovi trebaju upoznati jednu nadu.

Na kraju se svima obratio i sam autora knjige. „U naslovu ove knjige je život i neprestano se govori o životu pa prije svega zahvaljujem dragom Bogu što me poslao u život i što mi je omogućio da mogu nešto napraviti, da mogu biti čovjek, kršćanin, svećenik i da mogu nešto i napisati.“  Svoje zahvale uputio je riječkom nadbiskupu i Riječkoj nadbiskupiji, kolegama recenzentima, kolegama s fakulteta prijateljima i svima nazočnima na promociji. (A.M.A.)

 

Skip to content