Pomorci proslavili svog zaštitnika
Kategorija:
Vijesti

web-pomorciBlagdan sv. Nikole biskupa u Rijeci je tradicionalno prilika za okupljanje brojnih pomoraca, ribara i svih koji žive od mora i s morem i koji toga sveca slave kao svog nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje već tradicionalno održava se dan uoči blagdana, 5. prosinca, procesijom i misom u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici. Tako je bilo i ove godine, a misu je predvodio fra Tomislav Šanko. Prije mise pomorci su se okupili ispred glavne zgrade Luke Rijeka pa u svečanoj procesiji rivom preko Korza došli do kapucinske crkve.

Dva dana ranije, u nedjelju 3. prosinca sudjelovali su na jedinstvenom hodočašću brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevici. Ovo posebno mjesto za pomorce, u gradu koji je povijesno povezan s pomorstvom, svake godine potakne riječke brodare na čelu s Lučkom kapetanijom da brodovima hodočaste iz riječke luke u Kraljlevicu. Na te je događaje podsjetio povjerenik Riječke nadbiskupije za Apostolat mora vlč. Luka Lučić koji je najavio i proslave na sam blagdan sv. Nikole 6. prosinca kada će se u mnogim crkvama slaviti mise za pomorce, a Jadrolinija, koja slavi 70 obljetnicu postojanja, i Grad Rijeka obilježit će ga brojnim događanjima u središtu grada te polaganjem vijenca u more za sve poginule. Vlč. Lučić je istaknuo i kako se sv. Nikola kao zaštitnik pomoraca na ovaj svečani način u Rijeci slavi već 25 godina.

Fra Tomislav Šanko na misi u kapucinskoj crkvi pomorce je potaknuo da u Bogu i Isusu Kristu nađu čvrst oslonac kako na životnom putu tako i na putovanjima morem. „Nije pitanje vjerujemo li u Boga, nego vjerujemo li Bogu, imamo li pouzdanja u njega. Stoga na Isusa gledajmo kao na kapetana na našem životnom putu, shvatimo koliko nam je on blizu. Jer biti blizu nekome znači biti blizu srcem, a to se najbolje vidi u muci, teškim trenucima. Isus nam tada sigurno može pomoći“, rekao je propovjednik.

Skip to content