Počela trodnevna duhovna priprava za proslavu sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

kat-1U ponedjeljak 12. lipnja u katedrali sv. Vida počela je trodnevna duhovna priprema za proslavu blagdana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio je ispred riječke prvostolnice zastavu sv. Vida, a zatim u Katedrali predvodio svečano misno slavlje u zajedništvu s više riječkih svećenika. Misa je na osobit način bila posvećena obiteljima i u znaku proslave 15 godina djelovanja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. Na misi su pjevali mališani katoličkih dječjih vrtića Riječke nadbiskupije.

U propovijedi je podsjetio na poruke koje je 2003. godine u Rijeci obiteljima uputio sv. Ivana Pavao II.. Poruke izrečene na misnome slavlju na Delti, 8. lipnja, možemo smatrati nekom vrstom njegovog testamenta našim obiteljima, rekao je nadbiskup. Među ostalim je izdvojio Papine poruke da su obitelji posebna vrijednost za društvo i Crkvu, jer su ženidba i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Obitelj je neprocjenjivo dobro, a za obitelj su važne i molitva i nedjeljna misa. Podsjetio je da je Papa kršćanske obitelji pozvao na ‘ljudski i kršćanski odgoj svoje djece koristeći se pomoći odgojnih stručnjaka te dobro pripremljenih vjeroučitelja’.

kat-2Govoreći kako su obitelji često prepuštene same sebi u rješavanju ekonomskih, stambenih, odgojnih i drugih problema, riječki nadbiskup je kazao da je Nadbiskupija, svjesna problema u kojima se zatiču obitelji, prije 15 godina osnovala Ured za obitelj. Na tom je tragu podsjetio i na poruke sv. Ivana Pavla Ii. da obitelj ‘traži povlaštenu pozornost i jasne mjere kojima će se štititi…, jer se preko pomoći obitelji pridonosi također rješavanju drugih poteškoća…’, i rekao da svi želimo da se te njegove riječi ostvare. Što vas god snađe, vjerujte da vas je Gospodin stvorio za vječnu sreću i blaženstvo, da vas neće iznevjeriti, i neka vam ta vjera bude oslonac u svim životnim kušnjama, poručio je okupljenim obiteljima nadbiskup Devčić.

U povodu blagdana sv. Vida, nakon mise u Katedrali je održan koncert solista HNK Ivana pl. Zajca.

Skip to content