Pismo sućuti obitelji Gašparović
Kategorija:
Nadbiskup Ivan

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u povodu smrti dr. Darko Gašparović, uglednog riječkog teatrologa, dramaturga, erudite, vjernika i književnika, uputio je pismo sućuti obitelji Gašparović:

Poštovana obitelji pokojnoga prof. dr. Darka Gašparovića,

u trenutku ispraćaja na vječni počinak Vašega dragoga supruga i oca izražavam još jedanput Vama i svoj rodbini, prijateljima i poštovateljima njegova lika i djela iskrenu kršćansku sućut i molitvenu blizinu. Svaki rastanak od dragih osoba je težak, a posebno kad dođe neočekivano. U tom smislu sve nas je zatekao brzi odlazak između nas poštovanoga profesora Darka Gašparovića, cijenjenoga od svih ljudi dobre volje. U ovom momentu kao nadbiskup ove mjesne Crkve želim posebno zahvaliti mu za njegovo vjerničko i kršćansko životno svjedočenje kršćanske vjere i njezinih životnih načela. On je ne samo teoretski nego poglavito svojim životom pokazivao i svjedočio kako vjera i razum ne isključuju jedno drugo nego se naprotiv međusobno podupiru i nadopunjuju. U tom smislu je i umjetnost doživljavao u njezinoj transcedentalnoj dimenziji i kao takvu ju je shvaćao i promicao. Svakome je pristupao s poštovanjem i dobrohotnošću, s ljudskom toplinom i vedrim duhom, koju kao da nikakv oblak nije mogao zatamniti.

Opraštamo se od pokojnoga Darka u čvrstoj nadi da će sada u punini stvarnosti ući u ono u što je u ovom životu čvrsto vjerovao i čemu se nadao. A to je kraljevstvo Isusa Krista i njegovog nebeskog Oca, o čemu je Isus rekao: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bi vam rekao: ´Idem pripraviti vam mjesto?´ Kada odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja“ (Iv 14, 2-3).

S tim mislima, osjećajima i željama svima koji za pokojnim Darkom tuguju molim utjehu, a pokojnom Darku život vječni u krilu Očevu.

 

Ivan Devčić, riječki nadbiskup

Skip to content