Pastoralno-pravni izazovi apostolske pobudnice Amoris laetitia
Kategorija:
Vijesti

web-p2U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u utorak 28. ožujka okupili su se svećenici Riječke metropolije do 10 godina službe na permanentnoj formaciji na temu: „Pastoralno-pravni izazovi apostolske pobudnice Amoris laetitia.

Svećenike je na početku pozdravio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić te ih izvijestio o dan ranije održanoj Svećeničkoj skupštini na kojoj je predstavljen radni dokument Vijeća za katehizaciju i novu evnagelizaciju HBK: „Da vaša radost bude potpuna“; Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima. Kazao je kako je riječ o dokumentu za kojega je HBK pozvao vjernike laike, vjeroučitelje i svećenike da se svojim prijedlozima uključe u njegovo kreiranje. Upozorio je na probleme u prenošenju vjere na svim razinama, te potaknuo svećenike na suradnju s vjernicima laicima. Oni nam imaju što reći i moramo ih osluškivati, od njih tražiti savjet, dopustiti da nas kritiziraju. Možda bi trebali drugačije propovijedati, odnosno manje kritizirati, a više naviještati Radosnu vijest . Ljudi to od nas očekuju i žele da ih ohrabrimo. Papa Franjo uzor nam je kako se odnositi prema siromasima, izbjeglicama. Daje nam znakove i ne smijemo biti slijepi, kazao je nadbiskup. Na kraju je potaknuo svećenike na cjelogodišnje učenje jer problemi su veliki, i u društvu i Crkvi i možemo doprinositi rješavanju problema.

Uvodno izlaganje o značenju apostolske pobudnice „Amoris laetitia za pastoral braka i obitelji“ održao je doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Između ostaloga primijetio je kako je Pobudnica puna lijepih i poticajnih misli za život u braku, no u javnosti  je naglasak stavljen na neredovitost i neregularnost. Crkva i obitelj upućeni su jedna na drugu, jer Crkva je pratiteljica i pomoćnica obitelji. Osim toga,  pastoralno praćenje je temeljna odrednica pastorala, rekao je predavač. S tim u vezi i papa Franjo naglašava nužnost praćenja mladih bračnih parova jer se najveći broj razvoda događa u prvim godinama braka. Prisutnost Crkve mora biti inovativna i kreativna. Potrebno je misionarski izaći iz crkve i ući u obitelji, umjesto da  se pastoral obitelji svede na tečajeve, kazao je  Vranješ. Naša je zadaća unijeti svjetlo evanđelja u krizne obiteljske i bračne situacije. Sakramenti su središte, ali nisu sve u pastoralu, a djelovanje s onima u neregularnim situacijama nije skandal, nego bi skandal bio kada bi skrivali milosrdnio lice Gospodina, poručio je predavač. Zaključujući je kazao kako je u pastoralu s obiteljima potreban interdisciplinarni pristup, odnosno poznavanje osnova psihologije, antropologije i drugih polja znanosti. U raspravi koja je uslijedila otvorena su brojna pitanja, među njima i pitanje terminologije, ali i spremnosti vjernika laika na uključenost župnika u život njihove obitelji. Također, istaknuta je nužnost zajedništva svećenika mjesne Crkve što može doprinijeti i kvalitetnijem pastoralu. Na kraju prvog dijela skupa istaknuta je nužnost izrade Priručnika za pastoral braka i obitelji.

web-p1Permanentna formacija bit će zaključena u srijedu 29. ožujka u večernjim satima. Do tada, svećenici će imati priliku čuti predavanja:  vlč. Marijana Benkovića o Pastoralu rastavljenih i ponovno vjenčanih u svjetlu 8. poglavlja Pobudnice, Prednostima reforme postupka o ništavnosti ženidbe prema Motuproprijama pape Franje o čemu će govoriti vlč. mr. Ilija Jakovljević , te izlaganje mons. mr. Emila Svažića o Pastoralnoj istrazi za otkrivanje ništavnosti ženidbe.

Skip to content