Održana sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća
Kategorija:
Vijesti

web-sjednicaU Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 16. rujna održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić sjednicu je otvorio molitvom te poticajnim riječima o novoj pastoralnoj godini – Godini roditeljstva – čiji pastoralni program je predstavio biskupski vikar mons. Matija Matičić.

Temelj za kalendar zbivanja bilo je pismo riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića za početak nove pastoralne godine, a u svjetlu priprema za III. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu iduće godine održati u Solinu pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“.  Nova pastoralna godina naglasak će staviti i na 25 godina vjeronauka u školama, kao i 15 godina rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije. S tim u vezi angažiranije će se raditi na pastoralu s obiteljima u župnim zajednicama, kazao je mons. Matičić. Nadbiskupijski kalendar s naglascima djelovanja pastoralnih ureda i povjerenstava na novu pastoralnu godinu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.

web-ksenijaRezultate znanstvenog istraživanja na temu „Suradnja Crkve, škole i obitelji u procesu odgoja i prenošenja vjere djeci i mladima“ predstavila je pedstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, prof. Istraživanje je pokazalo kako je kod vjernika na župnoj razini sve više prisutna stupnjevita i distancirana crkvenost, te da je slabo zanimanje za pitanje škole kao prenositelja vjere. Također, od svih odgojnih čimbenika župna zajednica je najmanje svjesna svoje odgovornosti  u odgojno-katehetskim zajednicama, a nerijetko njezini članovi nemaju dovoljno razvijenu svijest koja bi bila dovoljna za evangelizaciju. Ipak, istraživanje je pokazalo kako su Crkva i obitelj najvažniji vjersko-odgojni i vrijednosni agensi, no roditelji još uvijek nisu prepoznali vrijednost osobnog uključivanja u obiteljske kateheze i druge oblike angažiranosti u župnoj zajednici, kazala je između ostaloga Rukavina – Kovačević.

U raspravi koja je uslijedila nadbiskup Devčić je primijetio nedostatak suradnje između svih čimbenika odgovornih za odgoj u vjeri (obitelj-Crkva-škola), kao i da Crkva ne vrednuje dovoljno školu. Ako je vjeronauk predan samo vjeroučiteljima, tada se smisao župne kateheze stavlja u pitanje. No, moramo znati da škola pruža prenošenje spoznaja, a župna kateheza življenje po vrijednostima, kazao je nadbiskup.

Govoreći o otvorenom pitanju zašto roditelji ne vide vrijednost vjerskog odgoja za svoje dijete, voditelj nadbiskupijskog Caritasa mons. Nikola Uravić istaknuo je važnost obiteljskog molitvenog života. Osim toga, današnje obitelji nerijetko su u ekonomskim problemima što utječe na njihov molitveni život. Podsjetio je na caritasovu akciju „Obitelj za obitelj“ u koju je uključeno 60-ak obitelji Riječke nadbiskupije koje financijski pomažu 30-eto djece. Ta akcija trebala bi više zaživjeti među našim obiteljima, kazao je mons. Uravić.

Doc. dr. Nikola Vranješ je upozorio kako se još uvijek bavimo samo posljedicama, zaboravljajući da današnji roditelji koji su prošli vjeronauk u mladosti, sada imaju slabo vjersko iskustvo. Pitanje iskustva pripadnosti Crkvi je također problem o kojemu se treba promišljati i bez zajedničkog rada i ‘misionarenja’ vjersko iskustvo u obiteljima neće se moći probuditi, rečeno je na sjednici. Jedno od ponuđenih rješenja jest nova evangelizacija koja znači da moramo naučiti kršćanski ‘misliti, govoriti i djelovati’. O obiteljskim vrijednosti treba više govoriti jer je samo osam tema u osnovnoškolskom vjeronauku posvećeno braku i obitelji, primijećeno je na skupu. Također, roditelji odgoj prepuštaju institucijama, a vjeroučitelji često nisu spremni na tako odgovornu ulogu kada je riječ o najmlađem uzrastu. Premalo je povezanosti svećenika i roditelja i ti susreti događaju se uglavnom za vrijeme blagoslova obitelji. Osobni susret jako je važan kao i strpljivost jer se promijene negativnih navika ne događaju preko noći, rečeno je na skupu.

Predstojnica Katehetskog ureda tijekom istraživanja primijetila je da ravnatelji ističu važnost nazočnosti svećenika na školskim događajima te da pastoral u školi nije samo nastava, nego pastoral svih uključenih u obrazovni sustav te škole.

Na sjednici je predstavljen i novi Centar za mlade i studente „Miroslav Bulešić“. Predstavio ga je povjerenik za sveučilišni pastoral vlč. Marko Šarić. Nalazi se u neposrednoj blizini sveučilišnog Kampusa na Trsatu u ulici Slavka Krautzeka, a nastao je zbog sve većih potreba u sveučilišnom pastoralu. U tijeku su radovi oko uređenja interijera Centra, a njegov rad blagoslovit će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić 18. listopada o.g., najavio je vlč. Šarić.

 

Skip to content