Održan susret čitača
Kategorija:
Vijesti

web-citacaU subotu 2. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci održan je susret čitača. Događaj je organizirao biskupski vikar mons. Matija Matičić, a predavanje na temu “Božja riječ u službi stvaranja liturgijske zajednice” održao prvostolni dekan vlč. mr. Mario Gerić.

Božja Riječ, nakon što je drugo vremena bila odsutna iz liturgijskog ali i osobnog duhovnog života vjernika, s nastojanjima liturgijskog i biblijskog pokreta početkom prošlog stoljeća, kao i djelovanjem II. Vatikanskog sabora, trebala bi ponovno pronaći svoje središnje mjesto koje je zauzimala u kršćanskoj antici. To je preduvjet ostvarenja duhovne i liturgijske obnove koja je nužna tijelu Crkve i zbog čega se tvrdi kako je ovaj ponovni pronalazak Božje Riječi i njezina recepcija unutar Crkve događaj od iznimnog značenja za plodonosno postizanje ciljeva koje je postavio Sabor, rekao je mr. Gerić.

“I danas, pedeset godina od stvarnog početka postkoncilske liturgijske obnove, od ove deliberalizacije Svetog pisma (u odnosu na protekla stoljeća povijesti Crkve u kojima vjernici nisu uopće prakticirali direktni kontakt s Pismom, a nisu imali priliku niti u liturgiji Crkve, koja po sebi jest najeminentnije mjesto za prihvaćanje Božje Riječi za život Crkve), ne mogu se prešutiti neispunjenja ovih očekivanja, njihovo nedovoljno ostvarenje i zapravo propust stavljanja Božje Riječi na središnje mjesto.”

Nedostatnosti u odnosu na recepciju Božje Riječi u našim zajednicama su: marginalizacija Božje Riječ u našim zajednicama na način “prisutnost-odsutnost”, okazionalnost (slučajnost) te odijeljenost – Božja Riječ je često odvojena od života zajednice, rekao je predavač. Kako bi bila plodna, Božja Riječ zahtijeva jedan uvjereni, trajni i cjeloviti napor. Koliko god nam se čini da nam je lijepo čitati neku od biblijskih priča, ona zapravo zahtjeva napor da bi se prihvatila u svojoj srži, u onome što jest, poručio je mr. Gerić.

U nastavku je govorio o odnosu Biblije i Riječi te Knjige i Zajednice. Zaključujući izlaganje kazao je kako biblijski tekst nije neposredno uvijek Božja Riječ upućena nama. Pismo je zapravo jedan medij – posrednik, sakrament Božjeg obraćanja čovjeku i narodu i s tim govorom, preko ove pisane riječi moramo doći u živi i životvorni susret (dinamika koja je prisutna u svim sakramentima.) Božja Riječ je, naime, jedna puno življa stvarnost od pisanog teksta. Ona ga nadilazi, zaključio je predavač.

Skip to content