Održan prvi edukacijski seminar za odgojitelje
Kategorija:
Vijesti

web-lovran-seminar2Prvi edukacijski seminar za odgojitelje na temu „Formacija kandidata prema smjernicama novog Ratio Fundamentalis Instutionis Sacerdotalis“ održan je od 3. do 5. studenoga u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Seminar su organizirali Centar za savjetovanje Riječke nadbiskupije i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Na susretu se okupilo 43 odgojitelja iz redovničkih zajednica i nad/biskupijskih odgojnih ustanova. U subotu, 5. studenoga, svetu misu predslavio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je tom prigodom istaknuo kako su izazovi našeg vremena veliki te da su kandidati i kandidatice „djeca svoga vremena“, stoga je razborito i nužno u radu s njima koristiti sve psihološke, pedagoške, sociološke i druge odgojne znanosti.

Voditelji seminara bili su: dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Đuliano Trdić (liječnik, psiholog) voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Na seminaru je kao predavač sudjelovala i dr. Ljiljana Moro, neuropsihijatrica i subspecijalist iz psihoterapije, koja je iz perspektive psihijatrijske struke i bogatog profesionalnog iskustva održala predavanje na temu: Latentni i manifestni indikatori psihopatologija. U okviru svog predavanja dr. Moro je posebno obradila četiri psihopatološka stanja (šizofrenija, bipolarni poremećaj, paranoja i parafilije) koja novi Ratio Fundamentalis indicira kao zapreku za pripuštanje u proces formacije svećeničkih kandidata (usp. RF, br. 191).

web-lovran-seminar1Kroz trodnevnu edukaciju upriličena su i predavana na teme: Zrela i nezrela struktura kandidata;Parafilije s naglaskom na strukturalnu i nestrukturalnu homoseksualnost; Kompenzacije afektivnih poteškoća; Od kompenzacije prema integraciji. Uz prigodna predavanja odgojitelji su sudjelovali u radionici, u interaktivnim raspravama, te su također imali prigodu i za individualne razgovore i supervizijsko savjetovanje.

U okviru evaluacije seminara razgovaralo se i o budućim projektima koje dva Centra – Riječki i Vrhbosanski – planiraju zajedno realizirati s ciljem pomoći odgojiteljima u usavršavanju njihovih odgojnih kompetencija u radu s kandidatima za svećenički i redovnički poziv.

 

Skip to content