Obitelj je mjesto za odgoj kreposti
Kategorija:
Vijesti

web-pecine2Župa Svete Obitelji na Pećinama proslavila je 30. prosinca župni blagdan. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Đuliano Trdić uz koncelebraciju vlč.Antuna Zeca, vlč.Hrvoja Poljaka, vlč.Petra Popovića, fra.Ivana Milklenića, vlč.Luke Lučića i vlč.Siniše Vujčića.

Vlč. Trdić je kazao kako je svaka misa milosni događaj za svako otvoreno srce koje je spremno primiti Boga da ga mijenja, da ga zahvaća mijenjajući nutrinu na bolje . Čovjek nema odgovore za vlastitu sebičnost i za vlastiti egoizam, ali u Savezu s Bogom svaka mana i svaka prepreka može biti prijeđena. Svetu Obitelji  poimamo kao idealnu i  uzimamo je kao primjer,  iako nije manjkala u kušnjama, u patnjama, u progonima, u izbjeglištvu, u svim nepredviđenim događajima i okolnostima , a sve ih je uspjela nadvladati, rekao je vlč.Trdić. „Naše obitelji se rasiplju jer je iz temelja  obitelji  istisnut Bog, izgubila  se srž  koju Sveta Obitelj nikada nije izgubila – Božju prisutnost, vjeru u Boga i izvršenje poslanja koju je Bog otac želio za Svetu Obitelj“

U nastavku je kazao kako je prvi  temelj koji bi trebao biti ispunjen da bi obitelj opstala jest postati svjesni da smo svi djeca Božja i svako novorođeno dijete Božji je dar obitelji i zajednici. U obiteljima se nerijetko događa da čovjek sebe stavlja na mjesto koje pripada Bogu i tada se svi odnosi unutar obitelji mijenjaju na način. Sve se tada vrti oko  „Božanstva“ kojemu se svi klanjaju. Takvo zajedništvo osuđeno je na agoniju koja će  trajati godinama ili će doći do razdora unutar obitelji i njezinog raspada. Tu nema prave ljubavi  gdje vlada Bog , gdje vlada Kristova ljubav, gdje ljubav pretječe mane drugog čovjeka i  pokriva sve, svemu se nada, sve podnosi, koja nije nepristojna i ne traži svoje, rekao je propovjednik apostrofirajući  poslanica Korinćanima 1Kor 13,1.

Kao drugi temelj koji nedostaje našim obiteljima naveo je obiteljsku molitvu i zahvalnost za Božju milost. „Čovjek koji je zanemario Boga, koji Boga doživljava kao formalnost , molitvu kao perifernu i nebitnu, kada nema susreta s živim Bogom, kada se Boga sjetimo jedino kad tražimo posebnu Božju milost , takav čovjek nema ljubavi prema bližnjemu i  tada smo nesposobni  staviti se u  poziciju drugog čovjeka i sagledati život iz njegove perspektive. Nismo spremni na promjenu srca jer smo pustili  da u našem srcu raste korov sebičnosti i egoizma. Tko ima osjećaj zahvalnosti naspram Boga ima i osjećaj  zahvalnosti naspram čovjeka.“

web-pecine1Treći temelj koji nedostaje našim obiteljima jest nedostatak primjera pravog svjedočanstva vjere, pojasnio je vlč.Trdić. „Obitelj je mjesto za odgoj kreposti i na roditeljima je velika odgovornost, kako pružiti djeci dobar primjer? Prije svega poučavanjem u odricanju, ispravnim rasuđivanjem  i ovladavanjem sobom  tj.napredovanjem u poniznosti, u ljubavi, u neprestanom rastu na putu svetosti, neprestanom promjenom sebe samog. Tu je i primjer rezultata psihološkog  istraživanja o gubitku figure oca u zapadnome društvu koje posljedično kod mladih ljudi, posebice muškaraca do 25.godine života stvara  praznine i rane.“ Dodao je da srce mladog čovjeka može  istinski promijeniti samo Isus Krist te da je pravo bogatstvo vjera. Dajući primjer sv. Male Terezije i sv. Ivana Pavla II. naglasio je da nema životne okolnosti koju Bog ne može posvetiti jer Bog sve može promijeniti na dobro.

Zaključujući je potaknuo vjernike da im životi svetaca budu primjer da svako trpljenje, svaka muka, sve kroz što prolazimo nije uzaludno već  da  pridonosi rastu u ljubavi  prema Bogu. Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik vlč. Vjekoslav Kovač. Zahvalio je braći svećenicima i vjernicima koji su uveličali slavlje proslave župnog blagdana. Misnom slavlju prethodila je duhovna obnova koju je predvodio vlč. Trdić, a animirale Euharistijske službenice Srca Isusova i Marijina. (M.K.)

Foto: Maripi Cruz

Skip to content