Noć svetaca
Kategorija:
Vijesti

web-noc-svetacaU utorak 31. listopada uoči svetkovine Svih svetih u svetištu Majke Božje Trsatske Povjerenstvo za pastoral mladih Riječke nadbiskupije u suradnji s trsatskim franjevcima organiziralo je Noć svetaca – Holywin. Program je vodio fra Tomislav Faletar, a večer glazbeno animirao Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Prigodnu riječ u Auli pape Ivana Pavla II.  uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Govoreći o svetosti kazao je da smo svi na nju pozvani i da Crkva danas ponavlja kako je to cilj našega zemaljskoga života. U tome nam je uzor Isus Krist svetost i trebamo mu postati što sličniji te se pripremiti da budemo dionici Njegove slave u nebeskom kraljevstvu. Večeras bdijemo u čast svih svetaca, u čast sv. Ivana Pavla II., našeg sveca koji je kod nas bio i koji je rekao da molimo za njega. On je bio jedinstven papa koji je pokrenuo cijeli svijet, a posebno mlade i mlade je privlačio za cijeloga svoga života. Na kraju je svima poželio ugodno i blagoslovljeno bdijenje, rekao je nadbiskup.

Program je nastavljen igrokazima posvećenim svecima koji su bili povezani s nama i koji su hodočastili na Trsat: bl. Alojziju Stepincu koji je prije 101 godina hodočastio na Trsat, sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću koji je tu bio prije 94 godine i svetoj Majci Tereziji koja je prije 39 godina bila na Trsatu. Nakon igrokaza, u Svetištu su vjernici sudjelovali u pobožnosti Puta svjetla nakon kojega je misno slavlje u trsatskoj bazilici predvodio don Danijel Dragičević. U propovijedi je mladima govorio o maskama rekavši da se neki mladi skrivaju iza maski, a mi smo izabrali nešta drugo. Htjeli smo doći ovdje jer želimo skinuti naše maske, stati pred Gospodina i reći: Oče, to sam ja, tvoj sin, tvoja kćer. Slab, pun mana, nedostataka, ali opet posaeban, opet Tvoj. Na kraju misnog slavlja mladima je prigodnu riječ uputio povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić. Zahvalio je fratrima i svima koji su sudjelovali u pripremanju programa te don Danijelu koji je predvodio misno slavlje. Također, upoznao je sve sa programom novog Centra za mlade Riječke nadbiskupije „Bl. Miroslav Bulešić“, te ih i pozvao da se odazovu na programe koje Centar priprema. Nakon mise okupljeni su išli su u ophod oko oltara, a na izlazu su trsatski novaci vjernicima podijelili slike svetaca sa željom da se vjernici informiraju o njima i njihovom putu ka svetosti.

Skip to content