Najavljen 13. riječki planinarski križni put
Kategorija:
Vijesti

web-1I ove godine mnoštvo Riječana krenut će putem kojim su prije njih hodali stari Riječani, no za razliku od prethodnim godina, prva postaja bit će u katedrali sv. Vida gdje će biti „Javno suđenje Isusu iz Nazareta“ u kontekstu današnjeg vremena, najavljeno je na konferenciji za novinare koja se održala u katedrali sv. Vida u srijedu 29. ožujka. O novosti u vidu ‘suđenja’ govorio je  Boris Barbarić iz Riječkog evangelizacijskog tima. „Današnji čovjek više je otvorena za ‘sliku’, a manje za ‘Riječ’, te je i ovo način da se u otajstvo Isusove Muke i smrti unese novi duh evangelizacije. Pokušat ćemo napraviti rekonstrukciju najpoznatijeg suđenja u povijesti, a u kontekstu današnjeg vremena i današnjeg demokratskog društva koje počiva na trodiobi vlasti. Zapravo, pokušat ćemo osloboditi Isusa svih optužbi i time osporiti održavanje Riječkog planinarskog križnog puta. Hoćemo li u tome uspjeti, doznat ćete u subotu 1. travnja u 13 sati u katedrali sv. Vida.“

Nakon kratkog skazanja riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić prvi će uzeti križ i povesti vjernike putem kojim su hodale generacije starih Riječana: riječkom Kalvarijom, preko Svete Katarine i Veloga vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi u kojoj će nadbiskup Devčić predvoditi svečano misno slavlje u 18 sati. Liturgijsko pjevanje animirati će VIS „Osmjeh“, rekla je članica Akademskog katoličkog društva „Jeronim“ Maja Šimičić Roksandić. Dodala je kako je kratki odmor na Pulcu kod kapele sv. Katarine, gdje će hodočasnike dočekati  župljani župe sv. Luke s okrjepom i osvježenjem.  Pokornički nagovor na Pulcu pripremit će vlč. Marko Šarić, nakon kojega će hodočasnici u tišini nastaviti hodočašće i tijekom kojega će moći pristupiti sakramentu ispovijedi. Tijekom križnoga puta pjevanje će animirati riječki bogoslovi i Nadbiskupijski zbor mladih, a kao predložak teksta uzet je onaj fra Zvjezdana Linića. U čeitanju tekstova kao i nošenju križa izmjenjivat će se vjernici, članovi udruga i molitvenih zajednica.

Šimičić Roksandić je ovom prigodom ukazala na važnost riječke Kalvarije kojom će vjernici proći, a na kojoj se nalazi kapela Svetoga Groba otkrivena 2006. odine kada se obnavljana ova stara riječka ulica. „Riječ je o jednoj od 12 kapela koje je u 17. stoljeću napravila bratovština Svetoga Križa. To je važan dio pasionske baštine grada Rijeke koji, na žalost, nije dovoljno poznat i na ovaj način oživljavamo prošlost i započinjemo naš put upravo na Kalvariji gdje su te kapele stajale.“ Na kraju je uputila zahvalu župljanima župe sv. Luke i njihovom župniku mons. Nikoli Imbrišaku, kao i župniku župe Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi vlč. Nikici Juriću gdje će 13. godinu u kontinuitetu misnim slavljem i okrijepom nakon mise biti zaključen Riječki planinarski križni put.

Na konferenciji je najavljen program „Častimo te Križu sveti“ koji će u riječkoj prvostolnici biti održan u nedjelju 2. travnja u 19 sati u povodu 70. godišnjice riječkoj Sjemeništa te 390. obljetnice isusovačke gimnazije i fakulteta u Rijeci. Detaljnije o programu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije.  Organizatori 13. riječkog planinarskog križnog puta su: Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Povjerenstvo za mlade, a u organizaciju se ove godine uključio i Organizacijski odbor velike duhovne obnove grada  Rijeke „Rijeka milosti u luci zajedništva”.

 

 

Skip to content