Nadbiskup Tamarut bio je svjedok vjere
Kategorija:
Vijesti

web-tamarut1U srijedu 28. lipnja navršilo se sedamnaest godina od smrti riječko-senjskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Antona Tamaruta. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić toga dana predvodio je u katedrali sv. Vida misu zadušnicu za posljednjeg riječko-senjskog nadbiskupa i metropolita.

U prigodnoj propovijedi usporedio je život i djelo mons. Tamaruta sa životom i djelom sv. Petra i Pavla čija svetkovina se slavi 29. lipnja. Sveti Petar se među prvim učenicima priključio Isusu, dok je sveti Pavao to učinio kasnije – nakon što je prije obraćenja bio progonitelj kršćana. Mons. Tamarut je Krista upoznao kao sv. Pavao,  posredstvom drugih. Na isti način i mi upoznajemo Isusa: u obitelji, zajednici, od roditelja itd. Zajedničko je svima da su Krista upoznali kroz vjeru u njega, rekao je nadbiskup.

U nastavku je izrazio zahvalnost Bogu na ovoj trojici svjedoka vjere koji su i pokazatelj da je Crkva vjerom u Isusa povezana kroz vrijeme i prostor. Oni koji vjeru tek upoznaju, kao i oni koji je cijeli život žive, povezani su istom vjerom u Isusa Krista. Vjera je misterij koji je nama nedokučiv. Ona je milost i Božji dar i potrebni smo ljudi koji će nam svojim svjedočanstvom otvoriti srca da se i mi otvorimo tom daru, kazao je propovjednik.

Petar je prvi ispovjedao vjeru i brinuo o Crkvi, a Pavao je išao među nevjernike i tražio načine kako Isusa i tim ljudima približiti. Sa zahvalnošću se sjećamo nadbiskupa Tamaruta koji je u teškim vremenima jačao vjeru našega naroda. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata kada je veliki dio njegove nadbiskupije bio razrušen. On je davao nadu hrvatskom narodu i vjeru u pobjedu. Hvala mu za sva svjedočanstva, trpljenja i što je bio svjedok vjere, kazao je nadbiskup Devčić.

Na kraju mise, nadbiskup je u riječkoj prvostolnici predvodio molitvu kod groba mons. dr. Tamaruta.

Skip to content