Nadbiskup Devčić predslavio misu na blagdan Male Gospe u Boričevcu
Kategorija:
Vijesti

web-boricevciNadbiskup i metropolit riječki mons. dr. Ivan Devčić predslavio je u subotu 2. rujna   svečanu misu u Boričevcu u župi Rođenja BDM na proslavi nebeske zaštitnice župe koja se redovito slavi subotu uoči samog blagdana jer Boričevljani žive raseljeni diljem Hrvatske, posebno u Slavoniji. Riječki nadbiskup se odazvao pozivu mjesnog župnika Dina Rupčića te je prenio duhovnu poruku brojnim Boričevljanima, kao i hodočasnicima iz Drvara, Ogulina i Donjeg Lapca. Suslavili su novi župnik Korenice mons. Mile Čančar, župnik i čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Ante Luketić, postulator kauze za proglašenje svetim bl. A. Stepinca mons,. dr. Juraj Batelja, župnik župe Mirlović iz Šibenske biskupije fra Ivan Čupić, župnik Drvara Davor Klečina te tajnik nadbiskupa Devčića Josip Tomić.

Nadbiskup Devčić je nakon pozdrava domaćeg župnika Rupčića istaknuo da je prvi puta u Boričevcu a u prigodnoj propovjedi je opisao Marijin život i stavio osobiti naglasak na njezinu vjernost Bogu. Za vrijeme sv. mise nadbiskup je blagoslovio obnovljeni barjak s likom majke Božje koji je dar Boričevljana njihovoj župi. Misu je pjevanjem animirao zbor mladih Vis Svjetlo iz župe Sv. Rok.  Na kraju mise ispred udruge Boričevljana najstariji župljanin Joso Franjić je poklonio nadbiskupu uokvirenu fotografiju crkve u Boričevcu i bocu domaće rakije ukrašene slavonskim zlatovezom. Supružnici Markovinović darovali su župniku Dinu za župu Boričevac novi kaleži pliticu i novi svijećnjak za oltar.  Misi je nazočio i predsjednik Udruge povratnika Ličko-senjske županije Frane Vrkljan.

web-baricevci2Nakon mise održana  je molitva kod spomenika poginulim Ivezićima  „Dabin vrh“ kojeg je podigla Republika Hrvatska i na kome stoji tekst „U spomen na 24 civilne žrtve roda Ivezić koje su ubili srpski ustanici 27.7.1941. a koji je otkriven 27. srpnja ove godine. Nadbiskup Devčić je zatim pohodio filijalu župe sv. Ivana Pavla II. iz Donjeg Lapca u Srbu te je vjernicima održao prigodan nagovor te razgovarao o svagdašnjim problemima i potrebi gradnje kapelice. (Z.R.)

 

Skip to content