Nadbiskup Devčić pohodio Donji Lapac i Zavalje
Kategorija:
Vijesti

web-gsRiječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je u nedjelju 3. rujna župe Donji Lapac u Udbinskom i Zavalje u Slunjskom dekanatu Gospićko-senjske biskupije te je nakon proslave blagdana Male Gospe prethodnog dana u Boričevcu završio pohod župama ovog dijela biskupije.

Nadbiskup Devčić  je predvodio župnu sv. misu u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u zajedništvu s mjesnim župnikom Dinom Rupčićem i tajnikom vlč. Josipom Tomićem a misa je imala ekumensku dimenziju jer joj je nazočio i protojerej stavrofor Slaviša Simatović.  U prigodnoj propovjedi približio je župljanima lik sv. Ivana Pavla II. i pozvao ih da ga nasljeduju i budu ponosni što je njihov zaštitnik. Na kraju mise mežnar Franjo Marić uručio je nadbiskupu repliku oltarne slike Sv. Ivana Pavla II. dok je župljanka Anđa Filipović nadbiskupu uručila košaricu s prigodnim darovima.

U 14 sati nadbiskup Devčić je predvodio župnu sv. misu u župi sv. Franje Asiškog u Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije u susjednoj Bosni i Hercegovini na obroncima Plješivice iznad Bihaća. Uz nadbiskupa su koncelebrirali župnik Dino Rupčić kao i nadbiskupov tajnik Josip Tomić. U prigodnoj propovjedi nadbiskup je protumačio misna čitanja i ohrabrio ljude u vjeri, nadi i ljubavi.

web-donji-lapac1 Na kraju misnog slavlja župnik je vrlo emotivnim riječima zahvalio nadbiskupu za njegov dolazak a župljanima za sve što su zajednički učinili za župu. Nadbiskupu je na kraju mise darovana Lička kapa, Lički ručnik i uokvirena slika Zavaljske crkve.  Nakon sv. mise upriličen je ručak za nadbiskupa i sve vjernike nazočne na misi a prije odlaska u Rijeku nadbiskup se pomolio na grobovima svećenika Ivančića, Domineza i Kriškovića. (Z.R.)

Skip to content