Nadbiskup Devčić na blagdanskom susretu s gradonačelnikom i predstavnicima vjerskih zajednica
Kategorija:
Vijesti

web-grad1U utorak 19. prosinca u Vijećnici Grada Rijeke održan je susret gradonačelnika Vojka Obersnela s predstavnicima vjernih zajednica koje djeluju u gradu na Rječini.

Nadbiskup je gradonačelniku zahvalio na organizaciji susreta kazavši kako je primjer graditelja ekumenizma. Ovo je ono što Rijeku čini posebnom, rekao je te podsjetio na proslavu 300. godišnjice pravoslavlja u Rijeci, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Grada te drugih vjerskih konfesija. To je čin koji ohrabruje i jamstvo koje gradi zajedništvo. Svi smo na istome ‘brodu’ i o njemu moramo brinuti kako bismo sigurno plovili, rekao je nadbiskup. Podsjećajući na himan „Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje“, istaknuo kako nam isti poručuje da smo svi miljenici Božji. Također, podsjetio je na 390. godišnjicu dolaska isusovaca u Rijeku i pokretanje školstva u gradu na Riječini. To je i naš zadatak danas – brinuti se o izobrazbi i napretku, rekao je nadbiskup te kršćanima čestitao Božić, a svim ljudima dobre volje uspješnu 2018. godinu.

Gradonačelnik Rijeke je istaknuo da su ovakvi susreti putokaz i drugima kako graditi zajedništvo, razvijati solidarnost i toleranciju. U godini koja je na izmaku u Rijeci se, između ostaloga, na dostojanstven način obilježilo: 500 godina reformacije, 300 godina pravoslavlja,  70.godišnjica Židovske općine, 650. obljetnica dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat, kazao je gradonačelnik. Dodao je da se u kontekstu te različitosti, a nakon što je Rijeka dobila laskavu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. (EPK 2020.), formirao Međureligijski savjet. Na kraju je zahvalio nadbiskupu Devčiću koji u svojim nastupima govori o važnosti titule EPK 2020., te mu čestitao na 17. obljetnici biskupskog posvećenja. Svim kršćanima čestitao je Božić, a onima koji ne slave blagdan kristova rođenja, sretnu novu godinu.

Prigodne riječi uputili su gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Bernardin Barbarić, pastor Baptističke crkve u Rijeci i predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke Giorgio Grlj, predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl i pastorica Evangeličke crkve Melani Ivančević. Susret je zaključen pjesmo „Svim na zemlji“ koju je započeo ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa mons. Nikola Uravić, a pridružili su mu se okupljeni predstavnici vjernih zajednica.

Skip to content