Mario Frlan i Laurent Kružić zaređeni za đakone
Kategorija:
Vijesti

djakonskoMario Frlan i Laurent Kružić, bogoslovi Riječke nadbiskupije, primili su đakonsko ređenje iz ruku nadbiskupa Ivana Devčića, u nedjelju 1. listopada na misi u župnoj crkvi sv. Ane u Voloskom. Bio je to veliki dan za dvojicu novih đakona, ali  i za župu Volosko jer vlč. Kružić rodom je iz te župe, a velika župna crkva bila je dupkom ispunjena vjernicima, rodbinom i prijateljima ređenika.

Nadbiskup je u propovijedi ređenike, ali i njihove obitelji, pohvalio što su prepoznali Božji poziv i odazvali mu se, te primaju đakonsko ređenje, prvi stupanj sakramenta svetog reda, nakon kojega će biti zaređeni za svećenike. „Kao nekoć, tako i danas i u svakome vremenu Bog neprestano izvodi čudesno djelo spasenja čovjeka i svega stvorenja. Kao što je pozvao Samuela i Isusa Krista, svoga jedinorođenog sina, tako je pozvao i apostole koji su opet sa svoje strane postavljali đakone, prezbitere i biskupe za svoje pomoćnike i suradnike. I to djelo Bog, posredstvom Crkve, nastavlja izvoditi i danas i sve dokraja vremena. Zbog toga su mu uvijek potrebne žene poput Samuelove majke Ane i Isusove majske Marije koje će mu rado darivati svoje sinove za suradnike u spašavanju čovjeka. U nepregledan niz takvih majki uvrstile su se i gospođe Tanja i Vladimira, majke naših ređenika Laurenta i Marija. Vi ste ih Bogu, od kojeg ste ih primile, velikodušno darovale za službu koju im je on u svojoj providnosti namijenio. Hvala vam, drage majke za to, u ime Crkve i u ime svih kojima će vaši sinovi prvo kao đakoni, a zatim i kao svećenici, služiti. A i vama dragi Laurente i Mario, pohvala što ste se spremno odazvali Božjem pozivu i podložili se njegovoj svetoj volji.“

U nastavku propovijedi nadbiskup je nove đakone i vjernike uputio u važnost i odgovornosti đakonske službe među kojima se ističi propovijedanje Božje riječi i karitas, odnosno briga za najpotrebnije članove zajednice. „Ne zaboravite  karitas, ne zaboravite ni duhovne ni tjelesne siromahe. Važno je dragi đakoni, da uvijek pred očima imate prve đakone koji su bili zaduženi za pravednu raspodjelu hrane u zajednici, ali istovremeno bili i izvrsni propovjednici Božje riječi, tj. djelitelji duhovne hrane“, poručio je nadbiskup Devčić.

Ređenicima se obratio i župnik Voloskog, vlč. Petar Belanić zahvalivši pritom nadbiskupu i svećenicima koji su izabrali ovu župu za ovo veliko slavlje cijele nadbiskupije. „Naša župa ovih dana i danas živi kao jedno srce i jedna duša, stoga hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i u samom slavlju te župnom zboru koji je obogatio liturgiju“, rekao je župnik te ređenicima uručio poklone. Dvojica đakona na kraju mise zahvalili su rodbini, poglavarima i svima koji su ih pratili na njihovom životnom putu i pomogli im prepoznati Božji poziv. (D.D.)

Skip to content