Kršćanstvo u kulturi – Međusobni utjecaji
Kategorija:
Vijesti

web-teologija2Teologija u Rijeci simpozijem pod naslovom Kršćanstvo u kulturi – Međusobni utjecaji obilježila je 70. godišnjicu od otvaranja Sjemeništa i Visoke bogoslovske škole na Belvederu u Rijeci. Skup je održan u petak 13. listopada u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci.

Simpozij je otvori riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Između ostaloga poručio je kako je i osobno vezan uz proslavu obljetnica jer je veliki dio svoga života proveo u riječkom Sjemeništu, najprije kao sjemeništarac, a kasnije i kao rektor. Pozdravnu riječ ispred Sveučilišta u Rijeci uputio je dr. sc. Elvio Baccarini. Istaknuo je odličnu suradnju riječkog Sveučilišta i Teologije u Rijeci predloživši za nastavak suradnje zajednička promišljanja o temama vrijednosti i morala.

Održani simpozij u povodu 70 godina od otvaranja Sjemeništa te 390 godina od dolaska isusovaca u Rijeku bili su prilika za promišljanje o tome u kojoj mjeri su se kršćanstvo i kultura međusobno prožimali na prostoru zapadne Hrvatske. Simpozij je s predavanjima stručnjaka na različitim poljima znanosti ukazao na mnogostruka polja međusobnog utjecaja kršćanske vjere i kulture. Dolazak Družbe Isusove 1627. godine označio je početak djelovanja gimnazije, a zatim i visoke škole za šire područje zapadne Hrvatske. Sve do njihova ukinuća 1773., uz današnju katedralu sv. Vida u Rijeci, isusovci šire kulturu i znanost. web-teologija3U tim ustanovama riječke gimnazije i Sveučilište vide svoje početke. Nakon što je Sjemenište u Senju prestalo s radom, a grad Rijeka vraćen unutar hrvatskih granica, u listopadu 1947. započinje s radom Visoka bogoslovska škola i međubiskupijsko sjemenište za prostor današnje Riječke metropolije. S izuzetkom razdoblja od 1955.-1966., kada su nasilno zatvoreni, Sjemenište i Teologija u Rijeci formirali su svećenstvo za čitavo područje zapadne Hrvatske, rečeno je između ostaloga na skupu.

Po završetku je in memoriam dugogodišnjem profesoru, humanistu i antropologu prof. dr. sc. Marijanu Jurčeviću izrekla predstojnica riječke Teologije prof. dr. sc. s. Nela Gašpar. Na kraju je najavila stručni skup koji će u čast nedavno preminulom o. Jurčeviću uskoro organizirati riječka Teologija i dominikanci u Rijeci.

web-teologija1Proslava visokih obljetnica započela je još 2. travnja ove godine. Teologija u Rijeci, Povjerenstvo za crkvena kulturna dobra i Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu toga dana organizirali suzapaženi koncert i predavanje u katedrali sv. Vida čime je započeo program proslave.

Skip to content