Hodočašće Istrana Majci Božjoj Trsatskoj
Kategorija:
Vijesti

we-istarsko1Majci Božjoj Trsatskoj i ove godine u subotu 2. rujna, tradicionalno prije proslave blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, hodočastili su mnogobrojni vjernici Porečke i pulske biskupije. Oko 2.ooo hodočasnika pristiglih autobusima i osobnim automobilima iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije, okupilo se u perivoju Svetišta na svečanom koncelebrirano misnom slavlju koje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u zajedništvu s porečkim i pulskim biskupom  mons. dr. Draženom Kutlešom te sedamdesetak svećenika Porečke i pulske biskupije. Mnogobrojne hodočasnike na početku je pozdravio gvardijan fra Bernard Barbarić.

Mons. Milovan na početku propovijedi poručio je kako se govori da je život zemaljsko hodočašće prema vječnoj domovini. U tome ima mnogo istine, osobito ako se zna da je svako hodočašće ispunjeno mnogim radostima, ali i velikim naporima. „Međutim, gledati na život samo kao zbroj tuga i radosti, uspjeha i padova, izgubljenih i dobivenih bitaka značilo bi od života praviti računicu, svoditi ga na matematički izračun koji će smisao dati tek plus ili minus na kraju zbroja. Ako je bilo više pozitivnih događaja život je bio dobar, ako je bilo više negativnih život baš nije bio uspješan. No pogrešan je to i besmislen pristup jer ne računa se s Bogom koji jedini može dati smisao životu.“

Kao primjere naveo je Mariju i Elizabetu čiji sinovi su umrli mučeničkom smrću. Reklo bi se da su one nesretne žene,  no zahvaljujući vjeri ovih žena i potpunom pouzdanju da Bog uvijek sve izvodi na dobri i da se Njegovoj volji treba do kraja podvrgnuti, njihova je uloga u povijesti poprimila kozmičke razmjere. Njihovu vjeru danas baštinimo, a u njihovu smo vjeru danas zagledani i priželjkujemo vjerničku snagu koja nam je potrebna da bismo se nosili sa svime što nam nosi život, poručio je propovjednik.

web-istraniU nastavku je upozorio na opasnost današnjeg vremena u uspoređivanju s nekim prošlim vremenima. To oduzima dragocjeno vrijeme koje je pak potrebno da se ulovimo ukoštac sa životom koji se sada događa, da svoje snage uložimo, upravo kako nas i Evanđelje poziva, da umjesto uspoređivanja s drugima, ili nekim prošlim vremenima, radimo na tome da ponovno otkrijemo dar vjere i pouzdanja s kojim  smo došli u ovo svetište, dar vjere koji nosimo duboko utkan u našoj vjerničkoj duši. Jedino u čemu se kao vjernici možemo uspoređivati je u kojoj mjeri je naše djelovanje u skladu s Isusovom Zapovijedi ljubavi da ljubimo Boga i svojega bližnjega. I ta se ljubav prema bližnjemu mora vidjeti u našemu djelovanju u svim oblastima privatnog i društvenog života, rekao je propovjednik.

Zaključujući propovijed istaknuo je kako su nam dana potrebni kršćani koji će svoj život podrediti Božjem planu te živjeti i odgajati buduće naraštaje sukladno kršćanskom nauku. Misno slavlje pjevanjem su uzveličali pjevači iz brojnih istarskih župa. Združenim zborom dirigirao je vlč. Rudija Korace, a za orguljama pratio vlč. Ivana Štokovića. I ove je godine obnovljena tradicija hodočašćenja pješice Majci Božjoj Trsatskoj. Skupina od 60-ak hodočasnika krenula je tradicionalno u četvrtak 1. rujna, iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina i na misi sudjelovali s ostalim vjernicima Porečke i pulske biskupije. (A.M.A.)

Skip to content