Dr. Christopher Zielinski OSB Oliv. uveden u službu začasnog kanonika
Kategorija:
Vijesti

web-kanonici2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u srijedu 14. lipnja u katedrali sv. Vida svečanu Večernju molitvu s uvođenjem u službu novog začasnog kanonika opata dr. Christophera Zielinskog OSB Oliv., predstojnika Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Novom začasnom kanoniku zahvalio je na svjedočanstvu vjere, savjetima te daru Riječkoj nadbiskupiji, kući za duhovne vježbe. Govoreći o blagdanima Tijelova i sv. Vida, kazao je kako se mogu zajedno slaviti jer su povezana Isusovom žrtvom koju obnavljamo na oltaru, sa žrtvom vjernika – sv. Vida, koji je umro za Gospodina. No, mučenika ima danas i kao primjer naveo proganjanja i ubojstva kršćana na Bliskom istoku.

Mučenici umiru moleći, a ne osuđujući. U tome im je Gospodin uzor, ali i primjer koji nas krijepi i daje nam hranu u euharistijskom kruhu i vinu, rekao je nadbiskup. Vjernike je zato potaknuo na nasljedovanje djelima, a ne samo riječima. Bez mene ne možete ništa učiniti – rekao je Isus svojim učenicima i to i mi danas trebamo imati na umu.  Trebamo razmatrati njegove riječi, od njega tražiti snagu u ovom tzv. postkršćanskom vremenu, te još revnije živjeti svoju vjeru i drugima je svjedočiti, rekao je riječki nadbiskup. Dodao je da svaki onaj koji se udalji od Crkve, ne čini to slučajno, nego zbog naše neautentičnosti. Zbunjujemo ljude jer ne živimo svoju vjeru. Umjesto da ih ohrabrujemo i približavamo Bogu, mi ih odvraćamo od Njega. Svaki mučenik nam je poticaj i opomena, zaključio je nadbiskup.

web-kanonici3Nakon svečane Večernje, misno slavlje u riječkoj prvostolnici u okviru duhovne priprave za proslavu sv. Vida predvodio je vlč. Mario Gerić.  Nakon mise održan je svečani koncert duhovne glazbe zbora „Schola Cantorum Rijeka“, ansambla „Dulciana“ te prvaka Opere HNK Ivana pl. Zajca Kristine i Roberta Kolara.

Skip to content