Dan Teologije u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-teologija2Teologija u Rijeci promocijom 6 novih diplomanata proslavila je 8. prosinca Dan Teologije. Alen Bakić, Klara Bogović, Mario Frlan, Ante Jelavić, Josip Karabaić i Dražen Rubčić ove su godine položili završni ispit i dobili akademski naslov magistra teologije. Kao najbolje student ove generacije nagradu Velikog kancelara Teologije u Rijeci nadbiskupa i metropolite Ivana Devčića dobio je Josip Karabaić. Priznanja Dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, čiji je Teologija u Rijeci područni studij, za prolaznost godine s uspjehom 5,00 dobili su Aleksandra Jurinović na drugoj godini studija, Matteo Jelenc s treće i Martina Marjanović s četvrte godine.

Diplome i priznanja, uz nadbiskupa Devčića, uručili su dekan KBF-a dr. Mario Cifrak i predstojnica Teologije dr. s. Veronika Nela Gašpar. Na svečanosti su uz studente i profesore Teologije u Rijeci sudjelovali brojni predstavnici fakulteta riječkog sveučilišta te biskupi metropolije, krčki Ivica Petanjak te gospićko-senjski Zdenko Križić.

Ovogodišnji se Dan Teologije odvijao u znaku dviju obljetnica, 70. obljetnice otvaranja sjemeništa i Visoke bogoslovske škole u Rijeci i 390 godišnjice početka rada isusovačkog kolegija u Rijeci koji je udario temelje današnjim dvjema gimnazijama i Sveučilišnoj knjižnici. Više o tome govorio je nadbiskup Devčić. „Ne smijemo zanemariti našu povijest, kulturu i tradiciju pri naučavanju novih generacija i stvaranju novog obrazovnog kurikuluma“, istaknuo je nadbiskup.

web-teologija1Dekan KBF-a dr. Cifrak podsjetio je kako je Teologija u Rijeci ključna ustanova za Crkvu u ovom dijelu Hrvatske koji obuhvaća Istru, Primorje, kvarnerske otoke, Gorski kotar i Liku. Najavio je promjene u statutu i programima Teologije te još snažniju povezanost s matičnim fakultetom u Zagrebu. Ispred Sveučilišta u Rijeci pozdrave je uputio prorektor za organizaciju i upravljanje infrastrukturom Goran Turkalj, prenijevši tako i podršku rektorice Sveučilišta Snježane Prijić-Samaržija.

Godišnje izvješće o radu Teologije podnijela je predstojnica dr. Gašpar. Podsjetila je na nekoliko stručnih skupova koje je Teologija organizirala među kojima se ističe projekt Riječki znanstveni mostovi započet prošle godine kada je po prvi put organiziran takav skup, a isto je učinjeno i ove jeseni. Riječ je o multidisciplinarnom pristupu određenoj temi, a to je ujedno i način produbljivanja suradnje s ostalim fakultetima riječkog sveučilišta.

Prije akademskog čina misu za studente i profesore u sjemenišnoj kapeli Kraljice apostola predvodio je nadbiskup Devčić, a propovijedao biskup Zdenko Križić.

Skip to content