Crikvenički dekanat posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinu
Kategorija:
Vijesti

web-crikvenicaU subotu 24. lipnja na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u prepunoj je crikveničkoj  crkvi Uznesenja BDM bilo izuzetno svečano. U nazočnosti mnogobrojnih vjernika iz Crikvenice te okolnih župa dekanata vlč. Slobodan Bunoza, župnik župe Uznesenja BDM u Crikvenici i dekan crikveničkog dekanata u zajedništvu s ostalim dekanatskim svećenicima, posvetio je župe Crikveničkog dekanata Bezgrešnom Srcu Marijinom stavivši tako sve njihove župljane pod Marijinu trajnu zaštitu.

Dogodilo se to u župi koja je i inače poznata po njegovanju marijanskih pobožnosti i redovitim hodočašćima u Međugorje i u kojoj se svake prve subote održava cenakul Svećeničkog marijanskog pokreta, članova molitvene zajednice „Kraljice mira“ i klanjatelja kapelice Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje.

Glavni poticaj za svečani čin posvete zbio se na svibanjskom župnom hodočašću u Fatimu u povodu stote obljetnice Gospinih ukazanja u tom portugalskom mjestu. Tada je, kao dar župljana i gostiju župe, nabavljen ručno izrađeni unikatni kip Majke Božje Fatimske za crikveničku kapelicu Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje. Kip je za ovu prigodu iz kapelice prenesen u župnu crkvu i ukrašen sa stotinu bijelih ruža, simbolom sto godina koje su protekle od fatimskih ukazanja.

Vjernici su se za ovaj izuzetni događaj započeli pripremati na svetkovinu Tijelova prigodnom devetnicom koju su zajednički animirali članovi Velikog župnog zbora i Zbora mladih  domicilne crikveničke župe Uznesenja BDM, koji su, glazbeno uzveličali i blagdansku posvetnu svetu misu.

Čin posvete dekanata uslijedio je nakon svete mise a dekan ga je izrekao klečeći pred kipom Gospe Fatimske u zajedništvu sa svećenicima crikveničkog dekanata. Na kraju su svi vjernici zajednički izrekli posvetnu molitvu Bezgrješnom Srcu Marijinu za čime je uslijedila zahvala u vidu desetminutnog klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Veselje zbog ovog milosnog događaja nastavilo se nakon mise druženjem uz pjesmu u crkvenom dvorištu gdje su vrijedni župljani domaćini priredili zakusku. (S.K.)

Skip to content