Agape kod nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

web-agape1Članove Molitveno – karitativne  zajednice  Agape,  Prve riječke hrvatske gimnazije, predvođene voditeljem i vjeroučiteljem Miroslavom Radićem i ravnateljicom Gimnazije Jane Sclaunich primio je u četvrtak 4. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Povod susreta bila je 18 obljetnica kontinuiranog rada ove zajednice gimnazijalaca koju je 1999. godine pokrenuo i još uvijek vodi vjeroučitelj Radić.

Nadbiskup je mlade potaknuo da se ponašaju kao bića koja imaju solidarnost te da uče biti dobri građani. Ne možemo biti sretni ako smo okruženi nesretnim ljudima. Učite i pazite kako se ponašate i govorite jer svojim ponašanjem i riječima možete povrijediti druge. Zato je važan osjećaj odgovornosti prema bližnjima, rekao je nadbiskup. „Vi ste budućnost ovoga naroda, Crkve i ovoga grada. Živite tako da se možemo nadati lijepoj budućnosti.“

Nadbiskupa je s aktivnostima Agapea upoznao vjeroučitelj Radić. Kazao je kako karitativnim akcijama žele potaknuti i druge da čine dobro. Među prepoznatljivijim akcijama izdvojo je onu koju provode maturanti pod nazivom „”Maturanti brašno ne bacajte nego ga darujte siromašnima”. Njome, umjesto rasipanja brašna gradskim ulicama, isto daruju potrebitima. Akciju je na osobit način podržao i pohvalio nadbiskup Devčić, osobito u vrijeme kada je puno ljudi gladno.

web-agape2Radić je kazao kako je cilj Agapea znanja sa satova vjeronauka pretočiti u konkretna djela dobrote i ljubavi prema bližnjima tako da tim djelima mijenjamo sebe i svijet u kojem živimo po primjeru Isusa Krista. Agape u svom karitativnom radu organizira ili sudjeluje na raznim molitvenim i kulturnim akcijama koje osim humanitarnog i odgojnog, za cilj ima trajni duhovni rast učenika. Cilj nam je među vršnjacima širiti ideje o potrebi molitve, humanosti, suosjećanja, pomaganja, kulture, zaštite okoliša, duhovne ekologije, ekumenizma, prijateljstva i ljubavi. Želimo biti primjer drugim mladima u školi, gradu i šire da je moguće na pozitivan način koristiti svoje vrijeme, znanje i sposobnosti. Nastojimo pokazati da vjeronauk u školi može biti poticajan i za život učenika koristan i pozitivno prepoznatljiv i vrednovan u društvu, Crkvi i medijima. Agape želi  biti most između školskog i župnog vjeronauka te nakon odlaska iz školskih klupa motivirati mlade da budu aktivni u Crkvi i društvu u skladu s potrebama i mogućnostima. Želja nam je da mladi nakon završetka gimnazije budu pokretači nekih plemenitih akcija u svome gradu, svojim župama i zajednicama mladih vjernika, poručio je Radić.

U svom je dosadašnjem radu Molitveno-karitativna zajednica Agape, sa svojih oko sto osamdeset članova, ostvarila 224 razne akcije od kojih je većina bila izvan redovne nastave vjeronauka. One su dokaz opravdanosti postojanja ovakve zajednice i po kojoj je Prva riječka hrvatska gimnazija postala prepoznatljiva u Rijeci i Hrvatskoj. Uz ime Agapea posebno se vežu Multimedijalna ekumenska molitva i akcija “Maturanti brašno ne bacajte nego ga darujte siromašnima” koje se već dugi niz godina provode u  školi. Povodom desetogodišnjeg rada članove Agapea primio je i pohvalio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić,  Grad Rijeka dodijelio im je Zlatnu plaketu «Grb Grada Rijeke», a tom prigodom primili su i pismenu čestitku od pape Benedikta XVI.

Skip to content