Žive jaslice u Tršću
Kategorija:
Vijesti

Obilježavanje Božića u Čabarskom je kraju godinama unazad način da se na jednom mjestu okupe obitelji, da se njeguju i razvijaju stari običaji, ali i da se uz pjesmu i okićene jelke spontano i u veselju dočeka  blagdan Isusova rođenja. Na inicijativu vlč. Mate Berišića, župnika župe Tršće po prvi puta ove godine, u ponedjeljak 26. prosinca 2016. godine,  zahvaljujući župi sv.Andrije Tršće, Turističkoj zajednici grada Čabra i Udruzi iznajmljivača smještaja grada Čabra u Tršću je uz   prigodni program na velikom parkiralištu iza Doma kulture, upriličeno uprizorenje živih jaslica,   Ne treba posebno naglašavati da su prisutni ovom svečanom činu bili oduševljeni i s pažnjom promatrali odvijanje programa i razgledavali jaslice a Svetu obitelj predstavljali su članovi obitelji Arh iz Crnih lazi: Tihomir, Adelita, Tihana i Sandi. Monumentalne jaslice plijenile su pažnju prisutnih a kako smo čuli od prisutnih vjernika i sudionika izrade jaslica, Žive jaslice znače mnogo ne samo za naše malo mjesto, a prikaz Rođenja Isusova najradosnija je zajednička svetkovina u kojoj sudjeluje cijelo mjesto, Organizatori su osmislili svaki detalj, kako bi na Božić mogli unijeti dah osvježenja odnosno dodatno veselje u svakog posjetitelja Živim jaslicama. Izvedena je prigodna scenska igra rođenja Isusova a nakon toga u župnoj crkvi sv. Andrije u Tršću održan je tradicionalni Božićni koncert župnih pjevačkih zborova Čabarskog kraja.

Tijekom proteklih dana,  posebice uoči Božića, bilo je živo,  zahvaljujući djeci koja su unijela dašak života u blagdansko božićno  ozračje. U obiteljskim kućama uređivale su se  jaslice, kitila božićna drvca, palile svijeće, a ulice i javni prostori bili okićeni  osvijetljenim božićnim drvcima. Odrasli i djeca  radujući se, poželjeli jedni drugima  sreću i zdravlje, mir i dobro, i dakako i bolju budućnost svima. U većim  mjestima napravljeni su   adventski vijenci, naselja su poprimila svečane izglede a to je posebno bilo vidljivo u večernjim satima kada je zasjalo na tisuće lampica i ponegdje stvaralo Nezaboravni doživljaj.. A ponegdje kao što je to bio slučaj u Srednjoj dragi nedaleko Tršća obitelj Naglić iskoristila je prigodu da pored jaslica, ovčica i pastira stvori sliku nekadašnjih tradicijski zanimanja, kojih je na žalost sve manje. Vjernice su u svim mjestima  uredile i ukrasile unutrašnjost župnih crkvi koje su u vrijeme polnoćke bile ispunjene brojnim vjernicima dok je odaziv na božićne mise bio je odličan,  što rječito kazuje da vjera u našem kraju ima sve značajnije mjesto, čemu svakako doprinose i župnici prekrasnim vođenjem misa, ali i djeca prigodnim programom prije samih misa.

Doprinos ugođaju Božića dali su i članovi Puhačkog orkestra grada Čabra tradicionalnim Božićnim koncertom održanom na sam Božić u prostoru škole u Gerovu. (Ž.M.)

Skip to content