Vrijedi učiti, raditi, mučiti se, biti nesebičan, jer time slijedimo Isusa
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u četvrtak 22. rujna u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci svečano euharistijsko slavlje u povodu početka nove školske godine.

Govoreći o tekstu iz Knjige Propovjednika o ispraznosti života, kazao je kako cijela ova biblijska knjiga govori o ispraznosti svega, o prolaznosti, nestalnosti i mučnini čovjekova života. „Ona je zbog toga posebno bliska osjećaju današnjeg čovjeka, koji je obuzet razočaranošću, dosadom, mučninom ljudske egzistencije, prividnom besmislenošću života. Kao da posvuda vidi i čuje: ‘Ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost.’“ Pisac ovih riječi živio je u trećem stoljeću prije Krista i imao je prilike promatrati kako mnogi pohlepno traže komfor, luksuz i razne pogodnosti ondašnje helenističke civilizacije, i promatrajući takvo ponašanje, zaključuje kako je sve to varavo i uzaludno. Slično je osjećao i sv. Augustin u četvrtom stoljeću poslije Krista. Desetljećima je tražio pohlepno sreću u slavi i u užicima, ali što je više tražio i uživao, to se osjećao poraznijim i nesretnijim. Tako je bilo sve dok nije upoznao Krista, rekao je nadbiskup. Dodao je da se mnogi, koji u Krista povjeruju, osjećaju poput sv. Augustina. Kao primjer je naveo sportašicu Blanku Vlašić koja javno s radošću ispovijeda vjeru.

„Doista, dragi mladi, ako čovjek sreću i smisao života traži samo „pod suncem“, tj. „u ovom svijetu“, može mu se dogoditi da se osjeća kao drevni biblijski pisac: da život nema smisla, da je sve bezvrijedno. Ako čovjek nema nikog drugog osim čovjeka da mu objasni tko je i kamo ide, tad će mu sve biti isprazno, monotono, bezbojno. To znači da nezadovoljstvo zemaljskim stvarima stvara u nama prazninu koju može ispuniti samo Bog. Drugim riječima, sve dok nas drži iluzija da nam samo zemaljsko, samo ljudsko može donijeti nepomućenu sreću, vrtjet ćemo se u krugu uvijek istoga..“ Štoviše, u svjetlu te novosti i svaki rad, žrtva i trpljenje nisu besmisleni i isprazni, nego imaju svoj smisao i neprocjenjivu vrijednost. Zato vrijedi učiti, raditi, mučiti se, biti nesebičan, jer time slijedimo Isusa, postajemo njegovim učenicima koji će, živeći i radeći kao on, postati zajedno s njime i dionicima njegova uskrsnog života, poručio je nadbiskup mnogobrojnim školarcima koji su se okupili u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi.

Zaključujući propovijed potaknuo ih je na zbiljno shvaćanje vjeronauka. To je predmet koji vam pomaže otkriti i upoznati tu najveću novost koja se pojavila pod suncem, našeg Gospodina Isusa Krista. Što ga bolje budemo poznavali i što se više budemo s njima družili u molitvi i čitanju njegovih riječi u Sv. pismu, kao i u slavljenju spomena na njegovu žrtvu na križu i na njegovo uskrsnuće od mrtvih, to će više njegova ljubav obuzimati i ispunjavati naša srca. Upravo vam to, dragi mladi, od srca želim i molim, rekao je na kraju nadbiskup Devčić.

Foto: Miroslav Radić

 

Skip to content