Uzaludno je nastojanje onih koji žele gušiti glas vjernika i vjeru samu
Kategorija:
Vijesti

web-sg1Trodnevno hodočašće vjernika Majci Božjoj Svetogorskoj

Svetom misom za poginule hrvatske branitelje, internirce i žrtve ratova koju je u nedjelju 11. rujna predvodio porečko pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz konceelbraciju vlč. Vjekoslava Kovača župnika rodom iz Gerova,  vlč. Jurja Moguša župnika iz Klane, u marijanskom svetištu Majke Božje Svetogorske na Svetoj Gori nedaleko Gerova završeno je trodnevno okupljanje vjernika i hodočasnika iz svih župa Čabarskog kraja, Gorskog kotara, okolice Rijeke i Primorja te susjednih slovenskih župa. Liturgijsko pjevanje animirao je  mješoviti pjevački zbor župe Gerovo.

Mnogobrojne vjernike pozdravio je čuvar Svetišta vlč. Ivan Troha upoznavši ih s poviješću nastanka Svetišta. Porečki i pulski biskup u miru u propovijedi je podsjetio da vjernici stoljećima hrle u ovo svetište Majke Božje da zahvaljuju, da vape i prose, da se kaju i zavjetuju, da obnavljaju svoje duhovne snage i pronalaze mir duše. Sve to pred likom Majke Marije, majke Crkve, koja nas ovdje okuplja kao svoje, i čiji nas zagovor prati na našem životnom putu prema Bogu. Tu smo, djeca, mladi, roditelji, stariji – danas na hodočašću, na početku nove školske godine, svatko sa svojim potrebama i duhovnim siromaštvom, ali i iskreno i ponizno. Na blagdanskom smo slavlju gdje se duša lako i rado otvara pred Bogom i gdje se ispunjava novim svijetlom, mirom, novom duhovnom snagom, rekao je mons. Milovan.

web-sg2U nastavku je kazao da na ovakva mjesta vjernici stoljećima dolaze u potrazi za Božjom utjehom, tražeći mir i spokoj. Propovjednik je to ilustrirao citatom pjesnika Mažuranića: „Crkva nam je divno podneblje – oltar časni, brdo i dolina – tamjan, miris što se k nebu diže – iz cvijeta ili bijela svijeta“. Također, propovjednik je istaknuo kako su  nam crkve Majke Božje, zapravo sama osoba Majke Božje. One nam daju uvijek osjećaj topline za dušu, srdačnost u vjeri i molitvi te pružaju doživljaj mira i sigurnosti, čistoće srca i duše, koja nam je ovdje više otvorena za molitvu, slušanje Božje Riječi, susret s Bogom u ispovjedi i pričesti. Potom je istaknuo da su u Hrvatskoj na udaru život i obitelj, rad i vjera te ukazao na  nastojanja da se izbriše svijest čovjeka da je dijete Božje, a ne neka slučajna posljedica puke evolucije. Uzaludno je nastojanje onih koji žele gušiti glas vjernika i vjeru samu, jer bi to značilo da netko misli da može ubiti čovjekovu dušu koja je besmrtna, rekao je propovjednik.

S kojom god da smo potrebom došli ovamo, s kojim god da se problemima u životu moramo suočavati, koja god nas bol pritiskala, neka po nagovoru Majke Božje naše srce bude danas prosvijetljeno i učvršćeno vjerom i nadom, ojačano mirom i dobrom voljom, utješeno milošću, te naš daljnji život bude svjedočanstvo za Boga koji je živ u nama, u crkvi i u svijetu, zaključio je mons. Milovan.

Trodnevno okupljanje vjernika i hodočasnika na Svetoj Gori kod Gerova uz obilježavanje blagdana Male Gospe započelo je  petak 9. rujna misom koju predvodio domaći župnik vlč. Ivan Troha,  U subotu 10. rujna hodočasnici iz Tršća i okolnih mjesta pod vodstvom vlč. Marijana Žderića krenuli su pješice prema Svetoj Gori. Isti dan u svetištu Majke Božje Svetogorske slavljene su mise koje su predvodili vlč.Ivan Troha, vlč. Mate Berišić,  mons. Ferdinand Vražić, dok su u nedjelju 11. rujna u svetištu Majke Božje Svetogorske mise predslavili vlč. Troha, vlč. Andrej Pažur župnik župa Osilnica i Fara (Slovenija) za vjernike iz Slovenije dok je svečanu koncelebriranu misu za poginule hrvatske branitelje, internirce i žrtve ratova kojom je završeno ovogodišnje proštenje na Svetoj Gori predvodio mons. Milovan. (Ž.M.)

Skip to content