U Cerniku proslavljen blagdan sv. Bartola
Kategorija:
Vijesti

bartoja1Blagdan sv. Bartola nebeskog zaštitnika župe Cernik svečano je proslavljen 24. Kolovoza. Misno slavlje predvodio je  riječki nadbiskup mons. dr.  Ivan Devčić uz koncelebraciju petnaestak  svećenika Riječke nadbiskupije.

Osvrčući se na svetopisamski tekst u kojemu apostol Filip  oduševljeno svjedoči sv. Bartolu susret s Isusom, nadbiskup  je kazao kako se moramo zapitati ima li u nama takve revnosti da ono što upoznamo podijelimo s dugim? „Ako smo upoznali  Krista, trebamo tu radosnu vijest podijeliti s onima  s kojima živimo, obitelji, prijateljima, ali i s onima koji nisu čuli za njega. Trebamo svjedočiti svojim životom i govoreći poput Filipa privoditi ljude Kristu koji proniče naša srca. Sveti Bartol je povjerovao jer je njegovo srce bilo otvoreno , iskreno, autentično.“

U nastavku je kazao kako Božje oko svuda gleda, njemu se ništa ne može skriti te i danas Isus gleda naša srca i nudi nam otvoreno nebo, preobraženje, ostvareno molitvom i kršćanskim životom poput  blaženog Miroslava Bulešića, također mučenika, kojeg se slavi istog dana kao i Sv. Bartola.

Na kaju mise vjernicima se obratio i župnik mons. Pero Zeba  istaknuvši  simboliku da je crkva sv. Bartola u Ceniku nastala iz matične crkve sv. Filipa i Jakova iz grada Grobnika. Vjera sv. Filipa pretočena je u nove temelje crkve sv.Bartola, rekao je župnik.

bartoja2Uoči blagdana Sv. Bartola župljani su se pripremali  trodnevnom pripremom tijekom koje je 22. kolovoza misu na župnom groblju za sve preminule župljane predvodio fra Tihomir Zovko, dominikanac .Drugi dan priprave bio je posvećen bolesnima  i župljanima u potrebi. Vjernicima je misu toga dana predslavio župnik mons. Zeba uz koncelebraciju mons. Gabrijela Bratine  udijelivši potrebitima i sakrament bolesničkog pomazanja. Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je pobožnost  križnog puta na Cernički vrh kojeg je predvodio đakon Tomislav Sikavica. Misu je liturgijskom glazbom pratio zbor „Sveti Mihovil“ iz Jelenja. . Misi su nazočili ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, načelnici Općine Čavle i Cernik ,te mnogi hodočasnici koji su nakon misnog slavlja nastavili druženje uz tamburaški orkestar „Satiri“ iz Cernika. (I.L.)

 

Skip to content