Svetkovina svetog Ivana Pavla II.
Kategorija:
Vijesti

web-bogoslovijaU subotu 22. listopada u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci svečano je proslavljen blagdan sv. Ivana Pavla II. Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a liturgijsko pjevanje animirao zbor bogoslova. Pozdravnu riječ uputio je rektor riječke Bogoslovije vlč. dr. Mario Tomljanović.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je okupljana upoznao s trenucima izbora Karola Wojtyle za Papu, njegovom životu, apostolskim pohodima Hrvatskoj, gestama i nekim porukama koje izrekao u Hrvatskoj. Na kraju mise nadbiskup je s okupljenim vjernicima izmolio molitvu sv. Ivanu Pavlu II., nakon čega su vjernici pristupili činu čašćenja relikvije svetog Ivana Pavla II. koje se čuvaju u Bogoslovnoj sjemeništu. Vjernici su zatim imali mogućnost posjetiti prostorije u kojima je boravio sveti Ivan Pavao II. kada je bio u posjetu Hrvatskoj.

Nakon mise, sliku Ivana Pavla II. kojega je Bogoslovno sjemenište nedavno dobilo na dar, blagoslovio je u bogoslovnoj blagovaoni riječki nadbiskup nakon čega je upriličen agape.

Prije same svetkovine trodnevnu duhovnu pripravu predvodili su poglavari riječke Bogoslovije: rektor vlč. dr. Tomljanović, vicerektor o. Marko Stipetić, MSC i duhovnik o. Vatroslav Halambek, DI.

web-spomen-sobaTijekom  trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj i stotog apostolskog putovanja, od 5. do 9. lipnja 2003.,  sv. Ivan Pavao II. boravio je u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci. U Sjemeništu mu je uređen stan, kao i privatna kapela. Kapela i stan nalazili su se na II. katu Sjemeništa i danas se čuvaju u prvotnom stanju kao spomen soba na boravak Svetog Oca u Rijeci, a koje su vjernici obišli nakon mise. (M.Š)

Skip to content