Svatko je sudionik Božjeg plana spasenja
Kategorija:
Vijesti

web-mala2U svetištu Majke Božje Trsatske svečano proslavljen blagdan Male Gospe

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije svečano je u četvrtak 8. rujna proslavljen u svetištu Majke Božje Trsatske. Tisuće vjernika hodočastilo je tijekom cijeloga dana u najstarije hrvatsko živuće marijansko svetište, a najveći broj njih sudjelovalo je u svečanom misnom slavlju kojega je u perivoju Trsatskog svetišta predvodio krčki biskup u miru mons. Valter Župan u zajedništvu s gvardijanom i čuvarom Svetišta fra Antunom Jesenovićem te mnogobrojnim svećenicima i franjevcima.

Osvrčući se na svetopisamski tekst o Marijinom i Isusovom rodoslovlju (Mt 1,1-16.18-23 ) kazao je kako taj tekst evanđelja dokazuje da je svaka navedena osoba doprinijela ostvarenju Božjeg plana spasenja. Tako i svatko od nas ima svoju ulogu i nije nevažan u društvu i pred Bogom. Da je netko od navedenih u pročitanom tekstu evanđelja zakazao, Božji plan se ne bi izvršio, kazao je mons. Župan.

U nastavku je istaknuo da svaki čovjek koji u potpunosti odgovara Božjim namislima, sudjeluje u izvršenju Božjeg plana. Blažena Djevica Marija toga je bila svjesna i kao mlada je rekla: „…odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni,..“ (Veliča – Hvalospjev Marijin) Te riječi i mi dokazujemo okupljajući se u marijanskim svetištima jer ju i nakon 2000 godina smatramo blaženom i nositeljicom blagoslova, rekao je propovjednik. Podsjetio je na nedavnu kanonizaciju Majke Tereze i na riječi svetice kako smo bez Boga previše siromašni da bismo pomogli siromasima. To su duboke i važne riječi, jer ona je učinila više od onih koji su imali više novaca od nje, odnosno od onih koji su imali novaca za oružje, a nisu za čovjeka u potrebi. Majka Tereza je razumjela riječi  Blažene Djevice Marije da velike stvari čini onaj koji se Bogu utječe.

web-mala-gospa1Dodao je kako se nikada nitko nije morao bojati Marije, ali zato se na svakom koraku moramo bojati onih koji ne žive po Marijinim i Božjim načelima. Posljedice protubožjih načela možemo vidjeti u terorizmu i ubojstvima, pojasnio je propovjednik. Zaključujući propovijed podsjetio je da su marijanska svetišta kroz čitavu godinu mjesta iz kojih dolazi blagoslov, utjeha i zdravlje.

 

Skip to content