Svako vrijeme ima svoje siromahe
Kategorija:
Vijesti

U okviru duhovne priprave za proslavu Dana Riječke Majke – službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, u kapeli Kuće utemeljenja Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci u utorak 27. rujna euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ilija Jakovljević, župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Fažani i vicepostulator kauze blaženoga Miroslava Bulešića, mučenika, u koncelebraciji s mons. Nikolom Imbrišakom, kancelarom Riječke nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako Družba službenice Božje Majke Marije Krucifikse uvijek iznova, u skladu s karizmom, otkriva nove putove evangelizacije, ali ne samo putem riječi, navještaja evanđelja, već implementacije Božje riječi u sredinu gdje se nalazi. Jer današnji svijet, a tako i grad Rijeka, ima svoje siromahe kojima je potrebna blizina čovjeka. U ovoj Godini milosrđa ta naša blizina u potrebi još više dolazi do izražaja. Međutim, kršćanska ljubav je više od pažnje koju pokazuju neke društvene organizacije. Kršćanska ljubav nadilazi čistu osjećajnost, humanizam, ona je spasiteljska. Kršćanska ljubav donosi cjelovitu poruku čovjeku – donosi spasenje. Upravo takvu je kršćansku ljubav, dobrotu i milosrđe iskazivala svome bližnjemu Riječka Majka, rekao je vlč. Jakovljević.

Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić živjela je u teškim vremenima kada je čovjek postao rob rada, a to je razdoblje prekrasno opisao biskup Juraj Dobrila, koji je progovorio o zamkama vremena, a nekako u isto vrijeme u Trstu su živjeli i biskup Dobrila i Majka Krucifiksa. Zamke ili zla toga vremena prepoznala je i Službenica Božja i upravo onima odbačenima postala je majka, majka koja ljubi, odgaja, prihvaća, majka puna nježnosti i milosrdne ljubavi, kazao je propovjednik u nastavku. „Svako, dakle, vrijeme ima svoje siromahe. I današnje vrijeme ima svoje siromahe, ali još više je duhovnih siromaha, duhovno izgubljenih koji lutaju bespućima ovoga svijeta. Sveci su nam uzori u ljubavi kako ljubiti čovjeka u potrebi, svakoga siromaha. U tome su nam uzori bl. Miroslav Bulešić koji je imao veliku ljubav prema siromasima i također službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić. Oni su sve činili iz spoznaje velike Božje ljubavi koju Bog ima prema nama.“

‘Teologiju ljubavi’ službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić završila na koljenima pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Naše služenje ne započinje na ulici nego pred Presvetim, a svoj dovršetak dobiva na ulici kako je to činila Majka Krucifiksa, zaključio je vlč. Jakovljević. Liturgijsko slavlje pjesmom su animirale djevojke Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić,  pod vodstvom Dolores Crnjac, a nazočni su bili brojni štovatelji Riječke Majke te sestre njezine Družbe Presvetog Srca Isusova. Nakon misnog slavlja uslijedilo je razgledavanje znamenitosti koje su vezane uz život Riječke Majke u kući koju je ona izgradila.

Skip to content