Susret krizmanika i roditelja bakarskog dekanata s nadbiskupom Devčićem
Kategorija:
Vijesti

web-cernik3U subotu 12. studenog u župi sv. Bartola u Cerniku održan je susret krizmanika i roditelja bakarskog dekanata s riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem. Sudjelovalo je 80 krizmanika i 30 – tak roditelja iz župa: Jelenje, Zlobin, Hreljin, Bakar, Kukuljanovo, Krasica, Praputnjak, Grad Grobnik, Cernik, Škrljevo zajedno sa župnicima i vjeroučiteljima.

Nadbiskup je krizmanike i roditelje ohrabrio na putu kojim će krenuti nakon sakramenta krizme koji znači potvrdu vjere – potvrdu onog što smo primili na krštenju, živeći s Isusom Kristom u zajedništvu „drugovanjem“ molitvom koja izlazi iz srca, rekao je nadbiskup. Naglasio je da Isus želi čuti njihove molbe i zahvale jer on je osoba prisutna u svakom čovjeku koji sebe naziva kršćaninom.

Prigodan program pripremio je riječki Evangelizacijski tim (ET) s voditeljem,  vjeroučiteljem Borisom Barbarićem. Na zanimljiv način predstavili su Crkvu, vjeru i zajedništvo. Prikazan je film o Crkvi koju 2000 godina vodi Duh Sveti, Crkvi iz koje proizlaze temelji sveučilišta, bolnica i zajedništva katoličkih obitelji objedinjenih u Isusu Kristu. Krizmanicima je na kreativan način ukazano na snagu Duha Svetoga.

web-cernik2Također, članovi ET-a igrokazom „Grijeh“ predočili su postojanje grijeha i način na koji on zarobljava čovjeka kroz privlačnost i uživanje. Utjelovljenjem sotone kroz glumca u predstavi krizmanici su imali priliku susresti se sa zlom u fizičkom obliku i time  bolje spoznati spasiteljsku ulogu Isusa Krista koji dolazi, uzima grijeh na sebe i oslobođenog čovjeka dovodi Ocu.

Dok su krizmanici s članovima ET-a sudjelovali u radionicama, roditeljima se obratio đakon Tomislav Sikavica koji je i sam roditelj. Pozvao je roditelje da svjedoče vjeru svojoj djeci istinom o svojim iskustvima, možda lutanjima ili padovima i tako  im otvore oči da ne moraju i sami prolaziti kroz težinu života jer imaju Isusa prijatelja koji im pomaže izabrati pravi put. Krizmanicima je nakon animacijskog programa omogućen sakrament sv. ispovjedi na koji su se svi odazvali. (I.L.)

Skip to content