Ručak za beskućnike i potrebite grada Rijeke
Kategorija:
Vijesti

web-socka1Riječko bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda trodnevnim programom proslavlja  5. rođendan Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“.

U petak 29. travnja u dvorištu riječkog kapucinskog samostana crkve Gospe Lurdske organizirali su ručak za beskućnike i potrebite grada Rijeke. Pridružio im se i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je tom prigodom i blagoslovio ručak. Zahvalio je Franjevačkom svjetovnom redu, njihovim suradnicima i dobrotvorima na osjetljivosti za čovjeka u nevolji. Pet godina uspješnog djelovanja Socijalne samoposluge svjedoči o osjetljivosti naših sugrađana, Crkve, osobito mladih koji se angažiraju oko ovog projekta, kao i osjetljivosti donatora, kazao je nadbiskup. S druge strane, potreba ove samoposluge oslikava aktualno stanje u društvu. Sve je više onih koji nemaju dovoljno za život i ovise o milosrđu i dobroti drugih. Na kraju je korisnicima poručio da se ne osjećaju da su prepušteni sami sebi, a volontere ohrabrio da po uzoru na sv. Franju ustraju u svome radu sa siromašnima i potrebitima.

web-socka2A tih potrebitih je sve više. Mjesečno kroz vrata Socijalne samoposluge na tržnici Brajda prođe između 700 i 800 korisnika. Volonterka i članica Franjevačkog svjetovnog reda Nela Pujić dodaje i brojku od 60 beskućnika koji tjedno dolazi po svoje pakete suhe hrane. Osvrčući se na pet godina kontinuiranog volontiranja u riječkoj ‘Socki’, poručuje kako je najvažnije da su se kroz to vrijeme svi obogatili kroz davanje, te da je Rijeka milosrđa sve bujnija. Sve je više volontera i donatora koji žele pomoći, ali i korisnici su zahvalni te je čovjeku zaista milo činiti dobro, kazala je Pujić.

Prigodnu riječ uputila je i volonterka i članica Franjevačkog svjetovnog reda Elida Verunica. Ručak kojega su organizirali u dvorištu kapucinskog samostana pomogli su riječki ugostitelji, njih 15, svaki s oko 20 obroka od kojih će se dio odnijeti u prihvatilište za beskućnike i Kuću utočišta. Program proslave 5. Rođendana Socijalne samoposluge nastavlja se večeras, u subotu 30. travnja u 18:30 crkvi Gospe Trsatske gdje će biti slavljena misa. Nakon mise, u 19:30 u Auli pape Ivana Pavla II. bit će održan prigodan program o pet godina Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“.

Skip to content