Riječki nadbiskup pohodio župu Krista Kralja u Matuljima
Kategorija:
Vijesti

web-matulji2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, pohodio je 20. i 21. studenog 2015. župu Krista Kralja u Matuljima.

Nadbiskupa je dočekao župnik vlč. Kristijan Malnar s kojim je najrpije posjetio Općinu Matulji gdje se susreo s načelnikom Mariom Ćikovićem i njegovim suradnicima. Mons. dr. Devčić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom župe i Općine koja će se iu budućnosti nastaviti zajednikim projektima, među njima projektima vezanih uz obnovu kapelice sv. Mihovila iz XIII.st, te spomenika „Victoria Dei“. Načelnik je izjavio kako je Prostornim planom uređenja Općine predviđeno 3000 m2 za Pastoralni centar uz kapelu sv. Mihovila. Na tom području Općina bi izgradila Dom za starije i nemoćne osobe, te se očekuje suradnja u projektu s Riječkom nadbiskupijom, kazao je načelnik predloživši formiranje zajedničkog tima za izradu idejnog rješenja.

Nakon posjeta Općini, nadbiskup se u crkvi Krista Kralja susreo s krizmanicima, prvopričesnicima, njihovim roditeljima kao i predstavnicima molitvenih zajednica i udruga koje djeluju u župi. Nakon što se upoznao s aktualnim stanjem u župi, poručio je kako je uloga župnika ići na periferije, ali bi i svi vjernici trebali moliti Boga da nas očuva u vjeri. Na kraju susreta članovi grkokatoličke zajednice zahvalili su nadbiskupu na potpori ovoj crkvi koja svoje vjernike ima i na području Riječke nadbiskupije.

web-matulji4Pohod župi Matulji zaključen je euharistijskim slavljem kojega je predvodio nadbiskup Devčić, a pjesmom animirao župni zbor predvođen prof. Milenom Zupčić. Na temelju svetopisamskih tekstova nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako su značajke Kraljevstva Nebeskog: istina, ljubav i milosrđe. Krist dolazi da kraljuje služenjem s Križa. I dok zemaljska kraljevstva silom uspostavljaju svoju vlast, Krist nas poziva da budemo sudionici Kraljevstva slijedeći Njegov primjer, kazao je nadbiskup. U nastavku je istaknuo da smo dužni svjedočiti Istinu kroz dobra djela i vjeru. Također, bitno je vjeru prenijeti na mlade i tu nezaobilaznu ulogu imaju roditelji. Stoga je Riječka nadbiskupija produžila Godinu obitelji, a papa Franjo proglasio Godinu milosrđa kako bi pokazali to Kristovo lice bližnjima – počevši od svoje obitelji, kazao je nadbiskup. Na kraju je potaknuo sve na svjedočenje vjere i aktivniji kršćanski život.

Skip to content