Proslavljena 1700. obljetnica rođenja sv. Martina biskupa
Kategorija:
Vijesti

web-grizane0Župa sv. Martina biskupa u Grižanama proslavila je u nedjelju 13. studenog 1700. obljetnicu rođenja zaštitnika župe. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju sa župnikom vlč. Tomislavom Ćurićem i svećenicima crikveničkog dekanata. Slavlju su se odazvali predstavnici lokalne vlasti, članovi Zdruga katoličkih skauta Hrvatske i članovi Zajednice Krista Kralja.

Što se više bliži kraj liturgijske godine, to nas Crkva intenzivnije potiče na razmišljanje o kraju vremena. Ona to čini po uzoru na Isusa koji je također, kako se približavao kraj njegova zemaljskog života, sve više govorio o toj temi. Tako je upravo svojim dugim govorom o ‘posljednjim stvarima’ završio svoje propovijedanje, rekao je na početku propovijedi nadbiskup osvrčući se na pročitani tekst Lukina evanđelja.

Isus upozorava na prolaznost i ništavost ne samo ljudskih djela, nego i vremena i svega što je njime obilježeno. Time nas potiče na suočavanje i s vlastitom prolaznošću, s krhkošću ljudskog života, s činjenicom da je sve na ovome svijetu prolazno, pa i sam svijet. Isus nas opominje da ne zatvaramo oči pred nestalnošću svega na ovome svijetu, pred neprestanim staranjem i trošenjem svih stvari, pred sporim, ali neizbježnim hodom svih živih bića ususret smrti. Što odvažnije i hrabrije budemo toj stvarnosti gledali u oči, to ćemo se manje zavaravati lažnim sigurnostima, a više tražiti one istinite. A one su jedino u Bogu, rekao je propovjednik.

web-grizane1Govoreći o sv. Martinu kao čovjeku koji je odbacio lažne sigurnosti i prihvatio Isusa Krista, podsjetio je na zgodu iz njegova života kada je kao vojnik, još prije nego se krstio, usred oštre zime podijelio sa siromahom svoj topli ogrtač, da bi zatim kao biskup dvadeset sedam godina nastavio neumorno služiti svim siromašnima i obespravljenima gledajući u njima samoga Krista. Tako je Martin „kuću svoga života“ sagradio na neuništivoj stijeni, s koje ju već 1700 godina ne mogu odnijeti nikakve bujice prolaznosti niti će ju ikad odnijeti, kazao je nadbiskup.

Prvi Isusovi učenici htjeli su znati kada će doći ‘posljednja vremena’, no Isus ih je, a danas i nas poziva da se ne zaokupljamo datumima, ne trčimo za lažnim prorocima, ne vjerujemo raznim obmanjivačima nego da živimo svaki trenutak i svaki dan tako ispunjeno, tako predano Bogu i bližnjemu, kao da nam je posljednji. Tada nas kraj vremena i Kristov drugi dolazak neće iznenaditi.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup je podsjetio na završetak Jubilarne godine milosrđa koja će na nadbiskupijskoj razini biti zaključena u riječkoj prvostolnici 19. studenog, a u župama 20. studenog.

 

Skip to content