Proslava Velike Gospe u čabarskom kraju
Kategorija:
Vijesti

web-gorski2Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza tradicionalno na platou ispred crkvice Majke Božje od sedam Žalosti na Žalosnom Vrhu nedaleko Prezida okupilo se više stotina vjernika iz svih župa čabarskog kraja te susjednih slovenskih župa. Svečanu koncelebriranu misu predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić dok su liturgijsko pjevanje animirali članovi Mješovitog pjevačkog zbora župe sv. Vida iz Prezida sa zborovođom Alenom Leskovarom.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je kazao kako je blagdan Velike Gosp e prilika  da se  vjernici prisjete dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanoga života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Dodao je da vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

Na kraju svete mise župnik Mato Berišić zahvalio je nadbiskupu na dolasku u ovo goransku vjerničku sredinu u kojoj je živa vjera te izrazio želja da se duhovni spomenici očuvaju što dokazuje novi izgled crkvice Majke Božje od 7 žalosti. Spomenuo je kako je radove na obnovi crkvice izvršio  poduzetnik iz Prezida Valter Turk koji je ujedno bio darivatelj unutrašnje fasade, dok je donaciju za vanjsku fasadu darovala obitelj Petra Kovača iz Prezida. Ostalo je da se još zamijeni krov na crkvici, što se zbog vremenskih uvjeta i određenih poteškoća nije uspjelo obaviti sada već će se to učiniti naknadno, nakon obilježavanja blagdana Velike Gospe. To će, prema riječima prema riječima vlč. Berišića biti dar svih mještana župe svetog Vida u Prezidu kojoj pripada i navedena crkvica.

web-gorski1Osim vjernika čabarskog kraja, misno slavlju odazvali su se vjernici iz susjedne Slovenije kao i iseljenici iz Francuske, Bosne i Hercegovine i Njemačke koji su ljetni odmor iskoristili za posjet zavičaju.

Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen i u svetištu Majke Božje na Svetoj Gori nedaleko Gerova, gdje je misu slavio vlč. Ivan Troha župnik župa Gerovo i Hrib ujedno i čuvar svetišta na Svetoj Gori. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti pjevački zbor župe Gerovo pod ravnanjem Nevenke Žagar, ali i brojni vjernici iz susjednih naselja, među kojima je bio zavidan broj gorana koji su na privremenom radu u inozemstvu, a koji već tradicionalno za vrijeme boravka u radnom kraju pohode ovo Svetište.

Obilježavanje blagdana Velike Gospe započelo je trodnevnicom. U petak je svetu misu za mir u svijetu predvodio župni vikar vlč. Marijan Žderić, u subotu misu za goranske obitelji predvodio župnik vlč. Mate Berišić, nakon koje je uslijedio blagoslov automobila, dok je nedjeljnu misu za žive i pokojne svećenike predvodio Marijan Žderić. (Ž.M.)

Skip to content