Promocija božićnog broja „Uličnih svjetiljki“
Kategorija:
Vijesti

web-ilicne2U gradu Rijeci već je poznat projekt časopisa za beskućnike „Ulične svjetiljke“, koji je  nastao iz želje da se korisnicima Prihvatilišta „Ruže sv. Franje“, beskućnicima i drugim socijalno ugroženim građanima omogući da zarade novac za osnovne potrebe, ali i da postanu vidljivi svojim sugrađanima, koji se na taj način mogu izravno upoznati s prodavačima i njihovim životnim pričama. Iako mnogi građani grada Rijeke već dobro poznaju prodavače i rado kupuju časopis, nastojimo doprijeti do što većeg broja građana, budući da je naše iskustvo da će mnogi rado pomoći kad se upoznaju s projektom i našim korisnicima i prodavačima. Stoga se božićna promocija održala na blagdan sv. Nikole, u utorak 6. prosinca u centru Rijeke, rekla je urednica časopisa Jasna Krapac na riječkom Korzu uoči početka akcije.

Božićnoj promociji odazvali su se brojni volonteri, franjevački novaci predvođeni svojim magistrom fra Tomislavom Faletarom, članovi salezijanske mladeži te studenti Fakulteta zdravstvenih studija. Krapac ističe kako se časopis pokazao korisnim iz više razloga. „Uključenjem u projekt, prodavači dobivaju priliku za zaradu koja im pomaže da pokriju osnovne životne potrebe, unajme sobu i tako se maknu s ulice ili iziđu iz prihvatilišta za beskućnike. U isto vrijeme, časopis im pomaže da izgrade često narušeno samopoštovanje jer prodajom oni više ne mole za milostinju, već rade za svoj kruh. Osim tih neposrednih ciljeva, tu su i posredni jer časopis progovara o mnogim temama koje se rijetko mogu naći u medijskom prostoru, a među najvažnijim je ciljevima i izravan susret prodavača sa sugrađanima.“

web-uliocne1Dodaje kako su beskućnici često neprimjetni, jer drugi očekuju da su neuredni i zapušteni, međutim većina njih pazi na higijenu, odijeva se siromašno, ali čisto i uredno i zapravo mnogima od nas su bili jako iznenađeni kad smo shvatili da često među nama u autobusu, na ulici ili u trgovini stoji netko tko zapravo nema gdje živjeti i možda je u sasvim neadekvatnom smještaju. Zato je važan kontakt prodavača i njegovih sugrađana, da se oni izravno osvjedoče da beskućnici najčešće nisu ovisnici i neradnici, već da žele raditi i što prije imati „normalan“ život.

Problem beskućništva i siromaštva neće se riješiti preko noći, već je potrebno sustavno baviti se tim problemom i to u svakom trenutku i na svaki način. Zato i imamo dvije ruke kako bismo jednom pomagali sebi, a drugom mogli pomoći nekom drugome jer ljubav bez djela nije ljubav i zato je važno da svoju ruku pružimo i kad je prazna jer nekome je potrebna samo da ustane, istaknula je Krapac.

 

Skip to content