Preminuo Alojzije Frković
Kategorija:
Vijesti

Alojzije Frković, neumorni čuvar prirode, zaljubljenik i entuzijast, filatelist, pisac, istraživač i višegodišnji suradnik našeg mjesečnika Zvona, preminuo je 13. srpnja u 83. godini života. Sprovodni obred na groblju Kozala te misu u crkvi sv. Katarine na Pulcu 15. srpnja predvodio je kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak, uz voditelja Ureda za obitelj mons. Ivana Nikolića i župnika riječke župe Uznesenja, Maria Tomljanovića. Uz suprugu Zrinku i brojnu rodbinu, biranim riječima od njega su se oprostili i lovci, šumari i ljubitelji prirode s kojima je najčešće drugovao. Uz njega, kao diplomiranog inženjera šumarstva, i njegovo razumijevanje prirode stasale su brojne generacije ovih čuvara životinjskog i biljnog svijeta u našim bogatim šumama.

U mjesečniku Zvona pisao je, naravno, o prirodi, ističući zanimljivosti i upozoravajući na probleme. No, bio je to samo malen djelić njegove pisane ostavštine, jer objavljivao je u brojnim časopisima, najviše stručnim, šumarskim. Posebno je poznata njegova briga za očuvanje velikih zvijeri Gorskog kotara, ali i nastojanja da se poveća populacija brojnim drugim vrstama.

Vedre naravi, s istančanim smislom za šalu, onu pozitivnu, koja diže raspoloženje i uljepšava dan, bio je ugodan sugovornik od kojega se puno moglo naučiti.

On-line izdanje Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža ovako piše o njemu: Frković, Alojzije, hrvatski lovački stručnjak (Vrata kraj Fužina, 20. V. 1934). Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1960. Službovao u Crnom Lugu, Delnicama i Zagrebu, pretežito se baveći lovstvom. Aktivno službovanje okončao kao savjetnik za lovstvo u Direkciji »Hrvatskih šuma« 1999. Zaslužan je za razvoj lovačke struke, popularizaciju šumarstva i lovstva te zaštitu prirode u Hrvatskoj. Objavio je četiri knjige i brošure samostalno, i tri s drugim autorima, kao i dvjestotinjak popularnih stručnih i znanstvenih radova. Urednik više publikacija i zbornika. Posebno se bavi praćenjem i izučavanjem populacija krupne zvjeradi u Gorskom kotaru i u Hrvatskoj te ocjenjivanjem lovačkih trofeja. Zaslužan za uspješno ponovno uvođenje risa i zaštitu vuka u Hrvatskoj. Ekspert Hrvatskoga lovačkog saveza u Povjerenstvu za krupnu zvjerad Međunarodnoga savjeta za lovstvo i zaštitu divljači (CIC) u Parizu.

 

Skip to content