Predstavljena božićna poruka nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

web-bozicna1U utorak 20. prosinca u franjevačkom samostanu na Trsatu predstavljena je božićna poruka i čestitka riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića te najavljen svečani koncert „Božić je judi“.

Uvodnu riječ uputio je domaćin, gvardijan franjevačkog samostana i čuvar svetišta Majke Božje Trsatske fra Antun Jesenović. Božićnu poruku riječkog nadbiskupa pod naslovom: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima“, predstavio je rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci vlč. dr. Mario Tomljanović. Istaknuo je da mons. dr. Devčić u poruci donosi pojam ‘mira’. Nijedna riječ ne izgovara se s toliko čežnje kao riječ ‘mir’, rekao je vlč. dr. Tomljanović dodajući kako živimo u vremenima zabrinutosti te da brojne izvanjske i nutarnje okolnosti ugrožavaju naš vlastiti mir. Nadbiskup ne ograničava pojam mira na vjernike, nego izravno opisuje da je Mir – koji dolazi od Krista – ona vječna čežnja svakog čovjeka. Pojam mira usko je povezan s davanjem slave Bogu i mir ne može egzistirati bez Boga, rekao je vlč. dr. Tomljanović. „Krist je došao na ovaj svijet s objavom mira i zaključio je svoju misiju na isti način. Stoga nam je normalno zaključiti da Bog hoće da imamo mir. To je mir koji dolazi od Boga, ne kao što ga svijet daje, stoga je i vidljiv Nadbiskupu i prividan mir ‘što nam ga neprestance, a u ovim adventskim i božićnim danima posebno nametljivo, nudi ovaj svijet. Mir i sreća koji nam se serviraju na taj način traju koliko božićni borovi.’ U tom smislu slobodno možemo protumačiti, te nam je i svima vidljivo, da nam se u božićnim danima nudi prividan mir.“

Zaključujući vlč. dr. Tomljanović se osvrnuo na Godinu prenošenja vjere koja se slavi u Riječkoj nadbiskupiji te potaknuo sve da ovogodišnja božićna poruka nadbiskupa Devčića postane svima jasniji put prema služenju i svjedočenju.

Ovom prigodom predstavljena je poruka riječkog nadbiskupa u povodu izbora Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine „Pozvani stvarati zajedništvo i kulturu“. Predstavila ju je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić. „Nadbiskup u svojoj poruci ističe da ovo priznanje obvezuje gradske vlasti, kulturne i znanstvene ustanove, medije i sve građane, a to znači i kršćane ovoga grada te da smo pozvani iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za promoviranje našega grada i njegove kulture pred europskom i svjetskom kulturnom javnošću, ali i za unapređenje kulture življenja među nama samima.“   Svi smo pozvani dati doprinos zajedničkom nastojanju da naš grad što bolje opravda naslov Europske prijestolnice kulture. Dužni smo učiti od prošlosti, nastojeći u njoj naći pozitivne primjere i na njima se nadahnjivati, rekla je Anušić apostrofirajući nadbiskupovu poruku.

Ovom prigodom najavljeno je 23. izdanje svečanog koncerta „Božić je judi“. Program su predstavili tajnica HGU PGŽ – Rijeka Jadranka Ćubrić te umjetnički voditelji koncerta  Tatjana Bon i Aleksandar Valenčić.

Ovogodišnji koncert donijet će spoj tradicije i mladosti. Bit će održan na blagdan sv. Stjepana 26. prosinca u katedrali sv. Vida s početkom u 19 sati. Tradicionalno, nadbiskup Devčić uputio je na kraju božićnu čestitku na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Božićna poruka nadbiskupa Devčića može se u cijelosti pročitati u novom broju mjesečnika “Zvona” kao i na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije. Također, u župe Riječke nadbiskupije dostavljene su brošure s porukom riječkog nadbiskupa u povodu izbora Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

 

Skip to content