Neka se čuje istina o Vukovaru
Kategorija:
Vijesti

Knjiga vukovarskog branitelja Damira Markuša Kutine pod nazivom „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ predstavljena je u petak 24.lipnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci. Na početku predstavljanja knjige prikazan je autorov tridesetnominutni film sastavljen od slika i audio zapisa, a na zidovima Ordinarijata bile su izložene fotografije branitelja s prve crte bojišnice.

Na početku predstavljnja knige sve nazočne, a posebno hrvatske branitelje pozdravio je Marin Miletić, vjeroučitelj i voditelj skauta naglasivši da: “Nikada se nećemo se prestati truditi činiti sve što je u našoj moći kako se heroji Domovinskog rata, njihova djela i položeni životi za našu slobodu ne bi zaboravili. Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije već 10 godina radi projekte vezane uz Vukovar i činit će to i dalje kako bi se čula prava istina, a ne njezine interpretacije“, zaključio je Miletić.

IMG_2858
Prema najnovijim saznanjima između 60 000 i 80 000 neprijateljskih srpskih vojnika sa tri strane napadalo je Vukovar kojeg je branilo 1803 branitelja. Kroz vukovarski logor Velepromet prošlo je više od deset tisuća zarobljenih branitelja i civila od kojih je ubijeno ili nestalo njih 700. U Hrvatskoj su pronađene 154 masovne grobnice.

Knjiga „58 -HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ sadrži 250 stranica i 107 fotografija, a u njezinom je naslovu naveden broj 58 jer je toliko bilo branitelja u Markuševoj skupini, od kojih je 27 poginulo. Lektor knjige je Ante Nazor, a uz vlastito svjedočenje Markuš je u svoju knjigu uvrstio i izvješća novinara i ratnog izvjetitelja Siniše Glavaševića koji je 20. studenog 1990. godine pogubljen na Ovčari.
U knjizi su u cijelosti preneseni dijelovi knjige “Vukovarski dnevnik“ neprijateljskog srpskog vojnika Gorana Ivankovića koji se borio u istom dijelu Vukovara, u istim ulicama kao i Markuš, stoga se ova Markuševa knjiga smatra prvom knjigom koja je u Hrvatskoj napisana na način da čitatelj istu ratnu situaciju ima mogućnost sagledati iz perspektive hrvatkog branitelja i osloboditelja te neprijateljskog vojnika.

Na kraju prezentacije Markuš se obratio prisutnima , posebice hrvatskim braniteljima riječima: “Dragi prijatelji pišite svoja sjećanja, stavljajte to na papir, nemojte da nam neki drugi pišu povijest. Povijest moramo pisati mi koji smo je krvlju stvarali. Nema predaje, pobijediti ćemo u miru kao što smo pobijedili i u ratu. Mi smo dužni ovu Hrvatsku zemlju urediti onakvu kakvu smo sanjali. Ovo nije Hrvatska za kakvu smo se borili i to treba jasno reći. Mi stariji i dalje smo se dužni boriti samo sada bez puške. Dužni smo ostaviti Hrvatsku zemlju onakvom kakva bi trebala kako zbog svih poginulih branitelja tako i zbog naraštaja koji dolaze.“

Iduće godine snimit će se prvi ratni film i serija od pet epizoda „Šesti autobus“ u režiji Eduarda Galića i scenarij Dominika Galića.

Predstavljanje knjige organizirali su Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Zajednice udruga branitelja Domovinskog rata PGŽ i KN Armada Rijeka. (M.K.)

 

Skip to content