Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Marije Magdalene u Velim Munama
Kategorija:
Vijesti

web-muneU subotu 5. prosinca riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je župu sv. Marije Magdalene u Velim Munama.

Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je u suslavlju sa župnikom vl. Marinkom Kajićem. Osvrčući se na ulomke iz evanđelja toga dana, ukazao je na važnost prenošenja vjere na nove generacije. Poručio je da bi se roditelji trebali zapitati koliko često se u obitelji čita i razgovara o Svetom pismu te koliko se razmišlja nad Božjom Riječi. Osim toga, kazao je kako je bitno čitanje i razmatranje Katekizma Katoličke crkve u kojemu se nalazi ono najbitnije za našu vjeru. Vjernike je pozvao da u Godini milosrđa čine tjelesna i duhovna djela milosrđa i to po primjeru kako je Isus to činio. On nam mora biti uzor svega djelovanja i života, poručio je nadbiskup.

Također, roditelji se moraju zapitati kakvo svjedočanstvo pružaju svojoj djeci. Oni bi trebali svojim životom biti uzor dobrih ljudi i dobrih vjernika, rekao je riječki nadbiskup. Kao primjer je naveo Mariju Magdalenu koja se obratila i postala svetica koju se danas štuje. Božje milosrđe može ljude učiniti svecima, istaknuo je propovjednik koji se nakon misnog slavlja susreo s predstavnicima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća. Tom prigodom župnik je pohvalio angažman vjernika koji brinu o crkvi i crkvenom dobru. Svi su uključeni, čak i inovjerci (muslimani) koji žive u župi. Svatko ima svoju službu, te je crkva vrlo uredna, kazao je vlč. Kajić. Dodao je kako uz župnu crkvu u Velim Munama, održavaju crkvu u Žejanama, kao i kapelu sv. Križa.

web-mune1Župa ukupno obuhvaća 3 sela po cc 40 kuća, tj. od 350 – 400 ljudi. Misa u Velim Munama je u 9 sati nedjeljom, a kroz tjedan u Žejanama i Malim Munama po nakanama. Također, župa izdaje župni listić na 3 mjesta u kojima čitatelji mogu pročitati nedjeljnu propovijed te raspored misa i ostale obavijesti. Nadbiskup je na kraju kazao kako su tijekom njegova posjeta Općini Matulji pohvalili rad i suradnju s vlč. Kajićem te dodao kako se veća pozornost mora dati ulozi ukućana, obitelji, te zauzetijih vjernika u pitanjima sakramenata.

Skip to content