Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Jurja u Brseču
Kategorija:
Vijesti

web-brsec-2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je na prvu nedjelju Došašća, 29. studenog, župu sv. Jurja u Brseču. Dočekao ga je i pozdravio žunik vlč. Mario Galović s kojim je na početku vizitacije slavio misu u župnoj crkvi.

Pozdravnu riječ ispred župne zajednice uputila je članica Župnog pastoralnog vijeća Sonja Baričević, dok je liturgijsko pjevanje animirao župni zbor predvođen orguljašem Robertom Širolom. U prigodnoj propovijedi nadbiskup je kazao kako prvom nedjeljom Došašća ulazimo u novu crkvenu godinu. Dodao je kako Crkva poznaje tri Kristova dolaska: prvi koji se dogodio prije 2000 godina kada je Krist u tijelu došao na svijet u Betlehemu, drugi koji će se dogoditi koncem svijeta kada Krist dođe kao sudac suditi žive i mrtve te treći koji se događa u našim srcima kroz milosti sakramenata.

„Taj dolazak koji se događa kroz sakramente zapravo je priprava na susret s Kristom u vječnosti. Sakramenti nam omogućavaju komunikaciju i odnos s Bogom.“ U nastavku je pojasnio kako krštenjem ulazimo u zajednicu vjernika, sakramentom pomirenja tražimo oproštenje grijeha, s pričesti primamo Tijelo Kristovo, zalog vječnog života, a potvrda ili krizma nas učvršćuje da vršimo volju Božju i postanemo punopravni članovi Božjeg naroda. Također, sakramentom braka pred Bogom muškarac i žena sklapaju savez iz kojega proizlazi nova obitelj, dok se po sakramentu svetog reda posvećujemo službenici Crkvi. U konačnici, sakramentom bolesničkog pomazanja molimo olakšanje bolesniku i pripravljamo ga na susret s Gospodinom. Ovaj sakrament je zapostavljen, odnosno ljudi se boje ako ga prime da idu prema kraju života. To je krivo shvaćanje jer je sakrament utjeha bolesniku i onima koji brinu o njemu, kazao je nadbiskup.

Na kraju mise zahvalio je župniku i vjernicima na susretu te pohvalio pjevački zbor kazavši kako je jedna od rado pjevanih pjesama, „Oči u oči“, nastala u riječkoj Bogosloviji te da je brzo zaživjela u župama.

web-brsec-1Pohod župi u Brseču zaključen je susretom s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, prvopričesnicima, krizmanicima i mladima u zgradi „Kapelanije“. Tom prigodom nadbiskup im je ukazao na važnost priprave za sakramente kako bi se naučeno srcem usvojilo i voljom prihvatilo – da imamo Isusa pred sobom. Krist je Učitelj i preko Njega upoznajemo Boga, kazao je nadbiskup. Kao primjer naveo je sv. Pavla kojega je Isus pred Damaskom pozvao.  Pavao je napisao Himan ljubavi, jer je Isusova ljubav sebedarna. Isus nije dao dio sebe, već cijeli svoj život jer Božja ljubav nema granice, kazao je riječki nadbiskup te dodao kako je i geslo Godine milosrđa: „Milosrdni kao Otac“.

Vjernike je potaknuo da kroz molitvu razgovaraju s Isusom, te da u Došašću češće razmatraju uz Sveto pismo. Došašće je prilika da sebe propitamo, pronađemo trenutke za obitelj, ali i osluškujemo što nam Bog po Pismu govori, kazao je nadbiskup.

Na kraju je poručio kako trebamo biti mudri i ne povesti se za svijetom, već biti osvijetljeni Božjom Riječju. Samo tako ćemo moći posvjedočiti da smo Kristovi učenici, zaključio je nadbiskup Devčić.

 

Skip to content