Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Ane u Voloskom
Kategorija:
Vijesti

web-Volosko-1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije pohodio je 19. i 20. prosinca župu sv. Ane u Voloskom. Prvoga dana predvodio je misu zornicu na kojoj su koncelebrirali župnik vlč. Petar Belanić i umirovljeni svećenik vlč. Franc Šiško.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je kazao kako nam Evanđelje govori o čudesnom rođenju Ivana Krstitelja, te da Sveto pismo ima više takvih primjera popuz Izaka, Samsona, a osobito rođenje Isusa Krista. Bog nam preko ljudi u Starom Zavjetu iskazuje milosrđe, a vrhunac Božjeg milosrđa je utjelovljenje i rođenje Isusa Krista, Sina Božjega u kojemu nam je Bog otkrio svoje lice, kazao je nadbiskup. „Možemo reći da upravo to iskazuje Božju brigu o čovjeku. On se nama više približava, nego mi Njemu. On više misli na nas, nego mi na njega. Bogu ništa nije nemoguće i zato je potrebno da Bogu uzvratimo vjerom i ljubavlju.“

web-volosko2Nakon zornice nadbiskup se u Dvorani bl. A. Stepinac zadržao u kratkom druženju s vjernicima nakon kojega je imao susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Nakon što je predstavljeno aktualno stanje u župi, nadbiskup je kazao kako je važno što se riješilo pitanje župne kuće zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom Opatijom. Izrazio je zadovoljstvo angažiranošću vjernika u župi, te istaknuo kako smo izloženi Zapadu u kojemu napreduje ateizacija i sekularizacija zbog čega vjerski život nije više masovan, te je važno svjedočenje vjere. Također, istaknuo je nužnost pastorala s mladima, a na početku Godine milosrđa i Godine obitelji koja je u Riječkoj nadbiskupiji produžena, te nužnost milosrđa u obiteljima.

Drugog dana pohoda nadbiskup se susreo s prvopričesnicima i krizmanicima, te njihovim roditeljima. Djecu i mlade potaknuo je na svjedočenje vjere te naglasio važnost milosrđa u međusobnim odnosima.  Također, nadbiskup se susreo i članovima pjevačkog zbora koje je pozvao da svojim iskustvom poduče mlađe i pomognu im u stjecanju znanja, a mlade potaknuo na uključenje u liturgijsko pjevanje. Zahvalio je i školskom zboru iz Opatije na suradnji sa župom Volosko.

Kanonska vizitacija zaključena je misnim slavljem na kojemu je na početku nadbiskupa, ispred župne zajednice, pozdravio Kristian Lenić, a liturgijsko pjevanje pratio župni zbor predvođen orguljašem prof. Ivanom Bošnjakom.

web-volosko3Na misi je pročitan početak papinske bule o Svetoj godini milosrđa na temelju koje je nadbiskup kazao kako je Bog iz milosrđa uputio svoga Sina na svijet da se svijet spasi po Njemu. „Papa želi ovom Godinom milosrđa probuditi u nama želju za činjenjem milosrdnih djela prema sebi i bližnjima. Bog prvi dolazi u susret čovjeku i to vidimo i u evanđeoskom odlomku kada Marija, noseći isusa, dolazi u posjet Elizabeti. To je predivan susret dviju majki. Isto tako bi se i danas majke trebale susretati i međusobno se podržavati:“

Zaključujući propovijed istaknuo je kako je cilj Godine milosrđa međusobno podržavanje u vjeri, činjenje dobrih djela i izlazak u susret svakom čovjeku. Temeljno mjesto za ostvarenje i početak milosrđa je obitelj u kojoj se odgajaju djeca. Iz obitelji se milosrđe širi na bližnje i u društvo, a tog milosrđa nedostaje u društvu. Stoga smo mi kao kršćani pozvani donijeti Kristovo lice, lice milosrđa u društvo svojim životom i djelima, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content