Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Andrije ap. u Mošćenicama
Kategorija:
Vijesti

web-moscenice-1Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je župu sv. Adrije apostola u Mošćenicama na blagdan zaštitnika župe 30. studenog 2015.

Tom prigodom predvodio je misno slavlje u suslavlju sa župnikom vlč. Mariom Galovićem. Nadbiskupa su na početku ispred župne zajednice pozdravili Josip Mohović i Franko Krneta, dok je liturgijsko pjevanje pratio pjevački zbor mladih predvođen Katarinom Aldumar.

Govoreći o zaštitniku župe, nadbiskup je kazao kako je sv. Andrija bio ‘prvopozvani’ Kristov učenik koji je poslije pozvao Petra da krene za Isusom. Bio je jedan od dvanaestorice i svoj život je skončao raspet na križu koji se danas naziva ‘Andrijin križ’. Na taj način je posvjedočio što za njega znači Isus i vjera u njega, kazao je nadbiskup. „Ta vjera poslije je pronesena svijetom u obliku ‘štafete’ po sv. Pavlu, pa preko starješina Crkve sve do danas preko biskupa, svećenika, vjeroučitelja i laika. No, najvažnije za prenošenje vjere su roditelji. Ako oni ne prenose vjeru na svoju djecu, ako pred njima ne svjedoče, svjetlo vjere se gasi.“

U nastavku je kazao kako se vjera prenosi učenjem, ali i življenjem te svjedočenjem djelima, molitvom i sakramentalnim životom. Svjedočenje je nedjeljno pohađanje svete mise, sudjelovanje u zajednici vjernika u molitvi, istaknuo je nadbiskup. Na kraju je potaknuo roditelje da prenesu ‘štafetu’ vjere djeci i da svojim životom svjedoče vjeru pred svojom okolinom.

Skip to content