Nadbiskup Devčić pohodio sestre milosrdnice
Kategorija:
Vijesti

web-milosrdnice-prvaRiječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić tijekom svog pastoralnog pohoda župi Marije Pomoćnice u Rijeci posjetio je u subotu 19. studenog Družbu milosrdnih sestara sv. Vinka Paulskog u Rijeci te im izrekao prigodan nagovor. Upoznao ih je s aktualnim stanjem u Crkvi, osobito Riječkoj nadbiskupiji. Pohvalio je njihove karitativne djelatnosti te se u Kući utočišta susreo s korisnicima ove karitativne ustanova koja dnevno skrbi o potrebitima. Na kraju je obišao samostan gdje se posebno zadržao u posjetu bolesnim sestrama.

Pozdravnu riječ nadbiskupu uputila je provincijalna glavarica s. Danijela Sinčić. Kazala je kako na području župe djeluju dvije najbrojnije zajednice, samostan sv. Vinko i samostan Majke Dobrog Savjeta. Njihove djelatnosti izviru iz karizme sv. Vinka, a obuhvaćaju brigu o siromasima. Riječka provincija Majke Dobrog Savjeta čine 83 sestre, 81 s doživotnim, 1 s privremenim zavjetima i sestra novakinja u formaciji u Zagrebu. Sestre žive u svim biskupijama Riječke metropolije, u 12 zajednica od kojih je 8 u vlasništvu Provincije, kazala je s. Danijela dodajući da tri sestre rade u Njemačkoj, a jedna je u misijama na Solomonskim otocima. Na području Riječke nadbiskupije živi 60 sestara.

„Djelujemo u odgojno-obrazovnim, socijalno-karitativnim i zdravstvenim ustanovama. Također, djelujemo u župnom apostolatu kao i poslanju svojih zajednica. U okviru zajednice u Rijeci vodimo: Dječji vrtić sa 64 djece u tri odgojne grupe, Internat za 11 studentica, hagioterapijsko savjetovalište, Kuću utočišta u kojoj dnevno pomoć zatraži 70-ak marginaliziranih osoba. Duhovna smo podrška mladima koji su uključeni u Marijansku vinkovsku mladež, Udruzi sv. Vinka i drugim zajednicama koje se okupljaju u našem samostanu i slijede karizmu sv. Vinka.“

web-milosrdnice2Dodala je kako za potrebe smještaja onkoloških bolesnika za vrijeme terapije, pri njihovom samostanu od 2012. djeluje „Kuća sestre Žarke“. Osim onkoloških bolesnika, vrata kuće otvorena su i drugima koji trebaju smještaj za vrijeme svog liječenja ili liječenja svojih bližnjih. Također, u sklopu samostana djeluje i odjel za bolesne sestre Družbe.

Družba je nedavno dobila i dvije Riječanke, s. M. Ljubicu Brusić i s. M. Benediktu Krapić, novakinju, dok su dvije sestre nedavno obranile doktorske disertacije: s. Veronika Popić iz povijesti i s. M. Marta Carti iz bioetike, rekla je s. Danijela. U nastavku je zahvalila nadbiskupu na financijskoj pomoći u radu sa siromasima, kao i očinskoj i duhovnoj brizi. Na kraju je mons. dr. Devčiću darovala knjigu „Josipov san“, autora Antona Šuljića u kojoj je interpretirana kapela samostana sv. Josipa obnovljena 2009. godine.

Skip to content