Mlada misa u Liču nakon 114 godina
Kategorija:
Vijesti

josip1U svetištu Majke Božje Snježne u župi sv. Jurja u Liču svoju mladu misu proslavio je u subotu 9. srpnja vlč. Josip Tomić. Bio je do suza potresen, zahvalan Bogu zbog toga što je i siguran u to što slavi i što će cijeli život slaviti jer njegov put do svećeništva nije bio lak, a što su i neki istaknuli čestitajući mu. Vlč. Tomić rano je ostao bez roditelje, sin je jedinac a odgojila ga je i othranila baka Marija koja se preselila u vječnost prošle godine. Posljednja zadnja misa bila je u Liču 1902. godine te je mlada misa u ovom goranskom kraju slavljena nakon 114 godina.

Svojeg sumještanina došli su s ljubavlju podržati brojni vjernici Liča, okolnih mjesta, Gorani iz Primorja i Zagreba. Bilo je tridesetak svećenika. Uz načelnika Općine Fužine Marinka Kauzlarića, događaju su nazočili: ravnatelj KBC- a Rijeka prof. Davor Štimac, direktor Jadranskog pomorskog servisa d.d. Rijeka Ante Maras i direktorica društva Rijeka Plov d.o.o. Rijeka Gordana Maras koji su za ovu svečanost darovali oltar za crkvicu Gospe Snježne. Ante Barić izradio je, besplatno, kamene ukrase na oltaru, a bakreni ukras na tabernakulu izradio je Anton Hriberšek, također bez naknade.

Liturgijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor, a mnogi dobri ljudi i dobrotvori omogućili su da mlada misa bude dostojno proslavljena, da za svih bude jela i pića u to vruće ljetno jutro na prekrasnom Ličkom polju gdje se Majka Božja ukazala u 17.st. Tu je izgrađena kapelica, a danas se na njezinom mjestu nalazi mala crkva u koju rado hodočaste vjernici, osobito 5. kolovoza na blagdan Gospe Snježne.

Propovijedao je mons. Matija Matičić, biskupski vikar i rektor katedrale  sv. Vida u Rijeci. Zahvaljujući Bogu za ovaj mladomisnički dan rekao je: “Nitko nije  zaslužio postati svećenikom i nitko od nas nije Boga zadužio da bi mu se Bog trebao odužiti darujući mu svećenički poziv i poslanje. Bog poziva, a čovjek se u svojoj slobodi odaziva. Gospodin je ovim činom poziva tebi dragi Josipe i svima nama obznanio da si mu potreban i da s tobom računa i ima svoje planove. A plan je jasan: preko tebe želi sijati, lomiti i svjedočiti svoju Riječ i nastaviti djelo spasenja duša u Riječkoj nadbiskupiji. Sve ćeš ti to činiti u zajedništvu sa svojim nadbiskupom i subraćom svećenicima. Svećenik je nužno biće zajedništva koje on sam mora svjesno i ustrajno njegovati i živjeti. Stoga dragi Josipe, dobro došao u zbor svećenika, u zbor onih koje je Isus darovao svijetu na Veliki četvrtak kako bi darivali Božji život svakom čovjeku koji ga prihvati, da pronose svijetom Njegovu poruku istine, radosti, mira, ljubavi i praštanja. Dobro došao u zbor onih koji su uzeti od svijeta, žive u svijetu, ali ne pripadaju svijetu. Sinovi su ljudi, ali imaju moć učiniti ljude sinovima Božjim. Dobro došao u zbor onih koji su slabi, krhki i ranjivi a mogu učiniti slabe jakima, darivajući im hranu koja je Kruh život, u zbor onih koji, dok slave Euharistiju, dotiču nebo; dok ispovijedaju u mraku ispovjedaonice, donose svjetlo u svaku dušu. Dobro došao u zbor onih koje svijet nerijetko smatra nazadnima i optužuje ih za štošta. Kada su sveti, neprihvaćeni su; kada griješe rado ih se gazi i napada sa svih strana, posebno medijskih; spremni su svima oprostiti, ali njima se ne oprašta.”

josip2U nastavku je kazao  da su oni, kao njegova starija braća, iskusili da svećeničko služenje donosi oduševljenje, radost, utjehu i zadovoljstvo koje samo Bog može dati, ali da će i kao Gospodin, upoznati poteškoće, kušnje, tugu, odbačenost, samoću, strah i patnje te da ne zaboravi da njegova snaga dolazi od Gospodina koju treba uvijek na koljenima tražiti kao hranu za svoju dusu i jedino za čim treba težiti je ljubiti i služiti, a ne može se ljubiti i služiti ako nije spreman trpjeti.  Vrijednost jednog svećenika ne mjeri se po tome koliko čini, nego po ljubavi koja ga pokreće. Svećenik živi svoje svećeništvo za Crkvu, s Crkvom i u Crkvi i u potpunom predanju svoje osobe Gospodinu na kojega je, po svetom redu, ucijepljen i tako postao dionikom života i službe Krista Velikog Svećenika. Ne zaboravi nikada da samo onaj svećenik djelotvorno može voditi one duše koje su mu povjerene, ako on sam neprestano dopušta da Gospodin njega vodi, rekao je mons. Matičić.

Vlč. Josip Tomić rođen je 1979. god. Teološki fakultet završio je u Rijeci. Za svećenika ga je 4. lipnja u katedrali Sv. Vida zaredio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji mu je poslao svoju pismenu čestitku povodom made mise. Vlč. Tomic bit će u službi nadbiskupovog tajnika. (G.F)

Skip to content