Milosrđe ograničenost pretvara u mogućnost
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milosrđe kod sv. Terezije Avilske bio je naslov Kulturne tribine u organizaciji Teologije u Rijeci na kojoj je 4. veljače u Nadbiskupskom domu gostovao dr. Eduard Punda, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Sveta Terezija svojim je životom i pisanom ostavštinom dala veliki doprinos u promišljanju pojma milosrđa te njezino iskustvo može biti dragocjeno svim vjernicima u godini koju je papa Franjo posvetio upravo milosrđu.

„Ljudi koji su imali tako snažno duhovno iskustvo mogu nam puno toga reći o milosrđu. Ona nam poručuje kako milosrđe ljudsku ograničenost i nesavršenost pretvara u mogućnost“, rekao je predavač. Milosrđe je konstanta duhovnog života i rasta koji nikada nije dovršen. U svemu je potrebno ići naprijed oslanjajući se na Gospodina, poručuje ova svetica.

„Odnos Božanske svemoći i milosrđa karakteristično je za duhovna promišljanja sv. Terezije. Za nju Božansko milosrđe ukida udaljenost Boga od čovjeka.“ Dr. Punda je istaknuo kako je milosrđe temeljna odrednica duhovnog života sv. Terezije koje vodi u spasenje. Postavilo se i pitanje zašto se svetica Bogu obraća s „Vi“. „Taj izričaj moramo gledati u kontekstu vremena, tada je to bilo uobičajeno iz poštovanja govoriti, time ona ističe Božju veličinu i drugotnost. Ali čini to tako da time ne umanjuje njegovu bliskost“, objasnio je predavač. Tribinu je ispred Teologije u rijeci organizirala i vodila dr. Mirjana Pinezić. (D.D.)

Skip to content