Kome sam ja bližnji?
Kategorija:
Vijesti
KJKJJ
KJKJJ

U petak 12. veljače u povodu Svjetskog dana bolesnika riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić posjetio je Dom za starije i nemoćne Kantrida i tamo predvodio svečano misno slavlje na kojemu je s okupljenim svećenicima, starima i bolesnima podijelio sakrament bolesničkog pomazanja.
U propovijedi se osvrnuo na post i pokoru kao pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Ta priprema traje 40 dana kao simbol četrdesetogodišnjeg izlaska židovskog naroda iz ropstva. Korizma je vrijeme kada smo još više pozvani činiti djela milosrđa, obraćenja, ali ponajviše pomaganja onima kojima je to potrebno, kazao je nadbiskup.
U nastavku je istaknuo kako nas evanđelje potiče na propitivanje o životu nakon smrti. Što smo stariji, to nam se sve više nameće to pitanje i kao vjernici vjerujemo u život vječni. Ako Isusa nasljedujemo, bit ćemo dionici vječnog života. Sveto pismo, ali i druge religije vjeruju da smrt nije kraj, nego prijelaz u drugi, bolji život. No, taj prijelaz moramo zaslužiti, rekao je propovjednik dodavši kako je Isus postavio uvjet za to: ljubiti Boga svim srcem svojim i svom dušom svojom, ali i ljubiti bližnjega svoga kao sebe samoga.

KJKJJ
KJKJJ

“Isus na naše pitanje: ‘tko je moj bližnji’, kaže – kome sam ja bližnji? Bližnji je svaki čovjek u nevolji i ako želimo nasljedovati Isusa i zaslužiti život vječni, moramo tako razmišljati.” Zaključujući propovijed osvrnuo se na svetopisamski tekst o milosrdnom Samarijancu kazavši kako je Samarijanac sam Isus i u njemu se objavilo lice milosrđa. Isus nas želi izliječiti, pomoći nam i po njemu imamo život vječni, zaključio je nadbiskup Devčić.
Po završetku misnoga slavlja nadbiskup je sa svećenicima obišao korisnike Doma koji zbog zdravstvenih razloga nisu bili u mogućnosti u kapeli sudjelovati na misnom slavlju i tamo primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

Skip to content