Kapela nadahnjuje na djela milosrđa
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Družba sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Rijeci proslavila je u 26. travnja blagdan Majke Dobrog Savjeta, zaštitnice Provincije. U biseru moderne arhitekture sakralnog prostora, kapeli sv. Josipa u samostanu sestara Milosrdnica u Kresnikovoj ulici, misu je predvodio don Anton Šuljić. Nakon mise predstavljena je knjiga don Šuljića „Josipov san“ koja je teološko-literarna interpretacija uresa kapele sv. Josipa.

„Vjerujem da će nam ova knjiga pomoći da bolje doživimo ovaj liturgijski prostor i da tu pronađemo nadahnuće za djela milosrđa na koja smo kao časne sestre pozvane“, rekla je s., Daniela Sinčić, provincijalna glavarica. „Želimo u ovom gradu uprisutniti Božju dobrotu i pokazati lice milosrdnog Boga.“

Knjigu je predstavio sam autor istaknuvši kako je preuređenje kapelice 2008. godine koje je povjereno vrhunskim umjetnicima, bio hrabar, ali pokazuje se i izvrstan potez sestara. Arhitektonsko preuređenje izvela je slovenska arhitektica Vera Klepej Turnšek, a najznačajniji doprinos dao je poznati slovenski isusovac svjetskoga glasa o. Marko Ivan Rupnik. On je izveo mozaike na polukružnoj apsidi, zatim na niši pjevališta i nadvratniku sobe za ispovijedanje. Brsečki kipar Ljubo de Karina izradio je oltar, sjedala, ambon, oltarne svijeće, dvije škropionice i vrlo impresivnu borduru na interkolumniju. Aleksandar Zvjagin, rusko-ukrajinski umjetnik, u plitkom je reljefu izradio ulazna vrata od orahovine.

Skip to content