IN MEMORIAM Prim.dr. Blaženka Kozulić Mandić
Kategorija:
Vijesti

U Rijeci dana 5.ožujka, 2016. godine  preminula je Prim. dr. Blaženka Kozulić Mandić – specijalist oftalmologije.

Rođena je 4.10.1926. godine Donja Brela – Makarska. Medicinski fakultet je završila u Zagrebu 1955. godine. Te iste godine sudjeluje u dvomjesečnoj akciji na suzbijanju tifusa u okolici Osijeka sa ekipom škole Narodnog zdravlja u Zagrebu. Nakon obavljenog staža radila je u liječničkoj komisiji ondašnjeg Kotarskog zavoda za socijalno osiguranje. Specijalistički staž iz oftalmologije provela je na očnom odjelu Opće bolnice „Braće dr. Sobol“. Specijalistički ispit položila je 1960. godine na Očnoj klinici medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 1960. godina do 1963.godine radila je u Domu narodnog zdravlja Školski dispanzer – voditelj oftalmološke ambulante školske djece.

Godina 1963. zaposlila se u Općoj bolnici „Braće dr. Sobol“ (Od 1982. godine Klinički bolnički centar Rijeka.) Tijekom nekoliko godina predaje na Medicinskoj školi u Rijeci. Godine 1966. imenovana je za rukovoditeljicu Polikliničke oftalmološke službe gdje  radi do umirovljenja.

U svom dugogodišnjem radu stekla je veliko iskustvo koje je nesebično davala, u edukaciji specijalizanata, a posebnu pažnju je posvećivala naobrazbi medicinskih sestara. Iako krhkoga zdravlja s velikim je poletom i žarom sudjelovala u radu stručnih sastanaka i kongresa.

Naslov Primarius iz oftalmologije je zasluženo stekla1977 godine.

BL. papa Ivan Pavao II. dodijelio joj je odličje – Pro Ecclesia et Pontifice , najveće priznanje koje vjernik laik u Crkvi može dobiti.

Bila je član Crvenog križa Hrvatske, društva davaoca krvi. Sudjelovala je u organizaciji obilježavanja Svjetskog dana  bolesnika i bila je prva i doživotna počasna predsjednica, Organizacija Biblijskih večeri, samo su neke od inicijativa  koje je ona osmislila, pokrenula, ostvarila te nam ih ostavila u zalog da na njima odgajamo buduće generacije. Dobitnica je  Zahvalnice za djela ljubavi prema Crkvi Sv. Terezije od djeteta Isusa, Zahvalnicu za pruženu podršku i doprinos u poboljšanju kvalitete življenja osoba sa multiplom sklerozom i mnoga druga. Ostavila nam je na ovom svijetu nešto što mi ne smijemo pustiti da umre. Radi nje, radi nas, radi budućih generacija. Fizička smrt nije ništa drugo nego dio života, no duhovna smrt je ona koja uistinu pokapa. Naša Prim.dr. Blaženka Kozulić Mandić nikada nije dozvolila da njen duh zamre a kamoli umre. I kada je bila svjesna da se njenom ovozemaljskom životu bliži kraj misli su joj bile sa onima u kojima je zapalila vatru ljubavi, snage, entuzijazma i energija za pomoć drugima. Njen duh je i dalje bio jak, brz, lepršav.  I ako smo je voljeli, cijenili, poštivali, a to sve jesmo, onda ćemo sigurno taj njen duh nastaviti održavati među nama koji smo ostali na ovom svijetu, iza nje.

Asja Valković-Mika

Skip to content